Itt a hazai példa – Mindenkinek ismernie kéne az életeket mentő néma segélykiáltást

Megosztás

Portálunkon is olvashattak róla, hogy milyen páratlan gyorsasággal és ügyességgel reagált egy bolti eladó Kaposváron, amikor a hozzá betérő pár női tagja hang nélkül, kézjelzésekkel adta a tudomására, hogy baj van. A Signal for Help 2020 áprilisában terjedt el globálisan, ezzel az áldozat – legtöbbször az erőszaktevő jelenléte miatt – némán jelezheti a bántalmazást.

Kaposváron egy nő, aki egy bántalmazó kapcsolatból próbált menekülni, kézjellel kért segítséget egy ruhabolt eladójától. A nő az agresszor jelenlétében csak annyit mert tenni, hogy felemelte kezét és megmutatta a néma segélykérés nemzetközi jelét.

Kézjellel mutatta a bolti eladónak a bántalmazott nő, hogy bajban van – videó

A mögötte jövő bántalmazó párja számára láthatatlan módon sikerült ezt megtennie, az eladóhölgy szerencsére gyorsan kapcsolt, értesítette az illetékeseket és a rendőrség el is fogta a férfit. A segélykérés célba ért. Bolti eladó vette észre

A rendőrök pár perc múlva a helyszínen voltak, a 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak vádjával kihallgatták, őrizetbe vették és a távoltartásról is intézkedtek. Ugye, hogy olyan, mintha nem is Magyarországon történt volna?

A Signal for Help nevű jelzést a kanadai Women’s Foundation vezette be 2020 áprilisában. A kezdeményezés célja, hogy a bántalmazott személyek diszkréten és csendben tudjanak jelezni, ha veszélyben vannak, és támogatásra van szükségük. A jelzés éppen a Covid-lezárások idején vált különösen fontossá, amikor a családon belüli erőszakos esetek száma megemelkedett és az áldozatok sok esetben hosszú ideig kénytelenek voltak együtt élni a bántalmazójukkal. Ez a kézmozdulat lehetővé tette, hogy akár videóhívások során is jelezzék, ha segítségre van szükségük, anélkül, hogy verbálisan kellett volna kommunikálniuk.

Kifelé fordított tenyér, a hüvelykujj tenyérbe hajlása, majd a további négy ujj ráhajlása – ebből áll az életeket mentő néma segélykiáltás. A Telex idézte fel, hogy az egyik leghíresebb ehhez kapcsolódó eset 2021 novemberében zajlott Kentucky államban. A 16 éves lány egy autóban tartózkodott, amikor egy másik jármű vezetője felfigyelt arra, hogy a lány olyan kézjeleket használ, amelyeket korábban a családon belüli erőszakot bemutató TikTok-videókban látott. Az illető azonnal értesítette a rendőrséget, akik egy közúti ellenőrzés során megállították az idősebb férfit. Kiderült, hogy a férfi elrabolta a lányt, akinek eltűnését a szülei már napokkal korábban jelentették.

A kezdeményezésről a hazai rendőrség is írt pár évvel ezelőtt, valamint felhívták a figyelmet, mit tegyünk olyankor, ha néma segélykiáltást tapasztalunk: Amellett. hogy hívjuk a 112-t, lehetőség szerint a következő információkat kell megadni a hívásfogadó részére:

  • a bejelentő neve, telefonszáma;
  • hol tapasztalta a segélykérést (helyszín);
  • hogyan tapasztalta a segélykérést (mi történt, kinek van szüksége segítségre, kivel volt egy társaságban a segélykérő);
  • felmerül-e közvetlen életveszély;
  • látja-e még a segélykérőt (ha nem, akkor merre távozott);
  • személyleírás a segélykérőről és a vele tartózkodó további személy(ek)ről.

Kép: police.hu

Kapcsolódó cikkek