Kutyameleg van, a kutyáknak pedig még inkább

kutya

Megosztás

A nyári hőségben a kutyatartás fokozott figyelmet és felelősségteljes hozzáállást igényel. Az állatok jólétéért a gazdák a felelősek, és megfelelő odafigyeléssel elkerülhető az állatok szenvedése és az esetleges tragédiák. A megfelelő gondoskodással, óvintézkedésekkel és a kutyák igényeinek figyelembevételével biztosíthatjuk, hogy kedvenceink is biztonságosan és kellemesen éljék át a nyári forróságot.

Ne felejtsük el, hogy a kutyák nem tudják olyan hatékonyan szabályozni a testhőmérsékletüket, mint az emberek, ezért különösen érzékenyek a hőségre. Figyeljünk oda rájuk, és tegyünk meg mindent a kényelmük és biztonságuk érdekében a forró nyári napokon. A nem megfelelő körülmények között tartott állatok könnyen hőgutát kaphatnak, ami akár végzetes kimenetelű is lehet.

A forró betonon való séta, a kiszáradt vizes tál, a rövid lánc és az árnyékmentes hely mind súlyos veszélyforrást jelentenek a kutyák egészségére nézve.

A nagy melegben rendkívül fontos, hogy a kutyasétáltatást a hűvösebb napszakokra időzítsük, lehetőleg kora reggelre vagy késő délutánra. Az aszfalt különösen veszélyes lehet, mert a nap hatására annyira felforrósodhat, hogy komoly égési sérüléseket okozhat a kutyák mancsán. Ezért ajánlott a sétához árnyékos, füves területeket választani, vagy alaposan ellenőrizni az aszfalt hőmérsékletét, mielőtt az állat rálépne. Egy egyszerű módszer erre, ha 10 másodpercre rátesszük a tenyerünket az aszfaltra – ha nekünk kellemetlen vagy égető érzést okoz, akkor a kutyánk számára is veszélyes lehet.

Az autóban hagyott kutya rendkívül veszélyeztetett helyzetben van. Még árnyékban parkoló autóban is meglepően gyorsan felemelkedhet a hőmérséklet veszélyes szintre, napon álló autóban pedig akár 70 fokig is felszökhet a hőmérő higanyszála. Ez a hőmérséklet már néhány perc alatt is életveszélyes lehet a kutyák számára. Ezért kategorikusan kijelenthetjük:

soha, semmilyen körülmények között ne hagyjuk kutyánkat egyedül az autóban, még akkor sem, ha csak “pár percre” ugrunk be valahova.

A hőguta tünetei között szerepel az intenzív, szapora lihegés, a vörös nyelv és íny, a sűrű, ragacsos nyál, hányás, hasmenés, koordinálatlan mozgás, bizonytalanság, szédelgés, tág pupillák és szapora szívverés. Ha ezeket a tüneteket észleljük, azonnali cselekvésre van szükség. A kutyát haladéktalanul hűvös helyre kell vinni, friss vizet kell adni neki (ha tudja, igya meg, ha nem, nedvesítsük be a száját és nyelvét), és testét nedves ruhával vagy vízzel kell hűteni. A hűtést fokozatosan kell végezni, nem szabad hirtelen lehűteni az állatot. Ezután mindenképpen állatorvoshoz kell vinni, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy jobban lett, mert a hőguta súlyos belső károsodásokat okozhat.

A hőguta megelőzése érdekében mindig biztosítsunk friss, hűvös vizet és árnyékos helyet kedvencünknek. A kertben élő kutyák számára különösen fontos az árnyék biztosítása, akár természetes módon (fák alatt), akár mesterségesen (napernyők, ponyvák segítségével).

Fontos megjegyezni, hogy a hagyományos kutyaház nem ideális megoldás kánikulában, mert benne megreked a meleg levegő és nem szellőzik megfelelően. Helyette érdemes olyan alternatív megoldásokat alkalmazni, mint a hűsítő matrac (amely speciális hűtő zselét tartalmaz), kis medence felállítása, ahol a kutya kedvére pancsolhat, vagy akár vízpermet használata az állat hűtésére.

Megoldás lehet még kutyabarát strandok látogatása vagy olyan természetes vizek felkeresése, ahol a vízminőség is megfelelő.

A kutyák mancsainak védelme is kiemelt fontosságú a nyári időszakban. A forró aszfalton vagy betonon való séta súlyos égési sérüléseket okozhat, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a kutya talpát. Ha sérülést észlelünk (például a kutya biceg, nem szívesen sétál, nyalogatja a mancsait, vagy a talppárnái hólyagosak, sebesek, pirosak, repedezettek), azonnal el kell vinni az állatot az állatorvoshoz. Az állatorvos fertőtlenítheti a sérült tappancsot, és szükség esetén antibiotikumot vagy fájdalomcsillapítót írhat fel.

A mancsok védelmében érdemes rendszeresen ápolni a kutya tappancsait hidratáló készítményekkel, mert a kiszáradt, repedezett bőr sokkal sérülékenyebb. Fontos, hogy ezt a kezelést mindig hűvösebb időben végezzük, soha ne közvetlenül a forró felületen való séta után.

A hipertermiának, vagyis a túlmelegedésnek számos rizikófaktora van, amelyek közül néhányat tudunk befolyásolni, míg mások genetikai adottságok.

Az egyik legjelentősebb rizikófaktor a túlsúly. A felesleges kilók megnehezítik a kutya számára a hőszabályozást. A kutyák elsősorban lihegéssel és talppárnáikon keresztül történő verejtékezéssel hűtik magukat, ami túlsúly esetén kevésbé hatékony. Fontos megjegyezni, hogy a túlsúlyos kutyák esetében nem az intenzív mozgás az elsődleges megoldás, mert az hirtelen túlmelegedéshez vezethet. Ehelyett fokozatos, ellenőrzött fogyókúrára és mérsékelt testmozgásra van szükség.

A genetika is meghatározó szerepet játszik a hipertermiára való hajlamban. Bizonyos fajták anatómiai jellemzőik miatt érzékenyebbek a melegre. Egy 2020-as tanulmány szerint a legveszélyeztetettebb fajták közé tartozik a csau csau, az angol bulldog, a francia bulldog, a bordeaux-i dog, az agár, a cavalier king charles spániel, a mopsz, az angol springer spániel és a golden retriever. A rövidorrú fajták, mint az angol és francia bulldog vagy a mopsz, különösen veszélyeztetettek, mert légzőszervi felépítésük megnehezíti a hatékony lihegést és így a hőleadást. Ezeknél a fajtáknál a túlmelegedés veszélye fokozottan fennáll.

Fotók: Pexels

Kapcsolódó cikkek