Az újságírás számít: Válasszuk az igazságot!

Megosztás

Az újságírás mindig is, mindenekelőtt egy olyan hivatás volt, melynek célja az igazság keresése és közvetítése.  

Az igazság kell, hogy a bálványuk legyen, az első és az utolsó szempont mindig,” állította egy 1853-ban megjelent cikk az Igazság az újságírásban címmel, amelyet a Scientific American Magazin tett közzé.  

„Keress igazságot és számolj be róla,” mondja a Társaság a Professzionális Újságírók Etikai Kódexének első elve, amelyet először 1926-ban fogalmaztak meg.  

„Az újságírás első kötelezettsége az igazság iránti elkötelezettség,” visszhangozza az Újságírás elemei című, ma már klasszikusnak számító, 2001-es mű első alapelve, amely az újságírók alapvető felelősségeiről szól.  

Idén, a World News Day globális kezdeményezés keretében, amelynek elsődleges célja, hogy a közvélemény figyelmét felhívja arra a fontos szerepre, amelyet az újságírók játszanak abban, hogy megbízható híreket és információkat nyújtanak, amelyek a polgárokat és a demokráciát szolgálják. Világszerte összefogunk, hogy az „Igazságot válasszuk.”  

A Hírek Világnapját (World News Day) a Kanadai Újságíró Alapítvány (CJF), a Világszerkesztők Fóruma és a dél-afrikai székhelyű Daily Maverick Projekt Kontinuuma szervezi.  

Az évente szeptemberben megrendezett kezdeményezést először a CJF indította el 2018-ban azzal a céllal, hogy erősítse a híripar és a közönség közötti kapcsolatot. Kezdetektől fogva a cél az volt, hogy a közvélemény jobban megértse, miért fontos a minőségi újságírás – különösen egy olyan világban, amelyet félretájékoztatás szennyez.  

Az idei Hírek Világnapjának témája, az „Igazságot választani” az első globális kampány a Projekt Kontinuumtól, amelyet a Daily Maverick alapítója és főszerkesztője, Branko Brkic hozott létre, hogy megerősítse az újságírás kritikus szerepét világszerte.  

Ez az üzenet nem is lehetne sürgetőbb és fontosabb.  

„Egy olyan világban, ahol egyre inkább szemtanúi vagyunk annak, hogy a fikció valósággá válik, és a félretájékoztatás fősodorba kerül, az igazság választása talán soha nem volt fontosabb – vagy nehezebb.”  

A közvélemény számára ez azt jelenti, hogy különbséget kell tudni tenni a valódi hírek és az álhírek, valamint az igazságként tetszelgő hazugságok között, ami egyre nehezebb ebben a mesterséges intelligencia által generált digitális tartalmak és a közösségi megosztottságot előidéző, rossz szándékú félretájékoztatók világában. Az újságírók számára pedig azt jelenti, hogy hatványozott erőfeszítéseket kell tennünk, hogy érvényesítsük alapelveinket: szolgálni a közvéleményt igazsággal, amely alaposan ellenőrzött tényeken alapul.  

Az igazság választása megköveteli, hogy a bizalom legyen az alapja a közönség és az újságírók közötti kapcsolatnak, akik a közjót kívánják szolgálni. Az Oxfordi Egyetem Reuters Intézetének 2024-es Digitális Hírek Jelentése szerint azonban „…világszerte a közönség nagy része legtöbbször nem bízik a hírek többségében”  

Mit jelent az újságírók kötelezettségvállalása, arra vonatkozóan, hogy keressük és közvetítsük az igazságot?  

Megköveteli a megbízhatóság iránti szilárd elkötelezettséget. Ez azt jelenti, hogy pontosnak és tisztességesnek kell lenni, elkötelezettnek kell lenni az átlátható tényellenőrzési folyamat iránt, amely az igazság alapját képezi.  

Ez azt is jelenti, hogy közöljük közönségünkkel, amit tudunk és hogyan tudjuk – világosnak kell lennünk az információforrásainkról.  

Ez azt is jelenti, hogy meg kell értenünk: hogy az adott napon a talált tények csak „az igazság éppen elérhető legjobb verziója,” de nem a teljes történet, és ezért mindig gondosan frissítenünk kell a tényeket, ahogy többet megtudunk, és helyre kell hoznunk a hibáinkat, amikor tévedünk.  

„Egy örök igazság: A tények összetettek, és az igazság nem mindig magától értetődő. Az újságírás nem tévedhetetlen.”  

Egy polarizált világban túl sokan még abban sem értenek egyet, mi számít ténynek, és azt állítják, hogy az igazság halott. Ezért különösen fontos, hogy a felelős újságírók és a közönség megértsék, mi alkot megbízható, bizonyítékokon alapuló információt. Ez nem csupán a hírek közléséről és fogyasztásáról szól; arról szól, hogy felhatalmazzuk az embereket azokkal a tényekkel, amelyekre szükségük van a világban való eligazodáshoz.  

Ahogyan Rasmus Kleis Nielsen, a Reuters Intézet leköszönő igazgatója 2018-ban írta: „Mind az újságírók, mind a közönség számára az alapvető újságírói törekvés, hogy megtalálják és közvetítsék az igazságot, továbbra is fontos, ahogy minden olyan módszer is, amely révén az újságírás felhatalmazhatja az embereket, hogy tájékozottak legyenek és jól tudjanak navigálni a körülöttük lévő világban.”  

Az igazság az, hogy a közérdeket szolgáló minőségi újságírás fontos.  

A tények fontosak, az igazság fontos.  

Ezen a Hírek Világnapján mindannyiunknak – újságíróknak és polgároknak egyaránt – az igazságot kell választanunk.

Írta: Kathy English, a Kanadai Újságírók Egyesületének elnöke 

Kapcsolódó cikkek