Ismét bebizonyosodott: a normális csapvíz egészségesebb, mint a palackozott

Megosztás

Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a palackozott víz ivásával jobban támogatjuk szervezetünket, mint a csapvíz fogyasztásával. Természetesen nem az ihatatlan minőségű csapvizekre gondolunk. Már olvashattuk azokat a számításokat is, miszerint a palackozott víz kétharmada újracsomagolt csapvíz.

Ahogy a katari Weill Cornell Medicine kutatói kimutatták, az Egyesült Államokban a palackozott vizek gyakran nem olyan szigorúan szabályozottak a minőséget és a biztonsági ellenőrzéseket illetően, mint a csapvíz. Vagyis:

Több káros vegyszer lehet a műanyag palackokban.

A palackozott vízminták minimum 10 százaléka tartalmaz szennyeződéseket, nem meglepő, hogy mikroműanyagokat, de különféle egyéb mérgező anyagokat is, például ftalátokat (a műanyagok tartósabbá tételére használt vegyszerek).

És tény, a szennyező anyagok hosszú távú hatásairól még nincsenek adatok, de ami rövid távon mérgezőnek bizonyult, az hosszú távon sem lesz egészséges, sőt. A mikroműanyag-szennyeződés bizonyítottan oxidatív stresszel, az immunrendszer szabályozási zavarával és a zsírszint változásával jár.

Mindenre károsak

A palackozott italoktól tehát óvakodnunk kéne, jelentős egészségügyi, pénzügyi és környezetvédelmi költséggel jár a használatuk. A csapvíz sokkal zöldebb választás, és egészségesebb is, mégis a világon minden percben egymillió darabot vásárolnak a palackokból.

A műanyag palackok a második leggyakoribb tenger- és óceánszennyező anyagnak számítanak. Az első a zacskó!

Az összes műanyag hulladék 12 százalékát teszik ki, és sajnos csak nagyon kevés kerül belőlük újrahasznosításra, a legtöbb hulladéklerakókba vagy szemétégetőkbe kerül. Ráadásul nem csak használatuk után szennyeznek, de már megszületésükkor is: előállításukhoz sok anyagra van szükség, például – és most kapaszkodjunk üvegpalackunkba – 17–35 liter vízre.

Bizonyos tanulmányok számításai szerint az Egyesült Államokban a palackozott víz kétharmada újracsomagolt csapvíz. Úgyhogy mégiscsak jobb, ha a csapvizet választjuk, főleg ha van vízszűrő kancsónk, vagy a csapra szerelhető szűrőberendezésünk. Mi lehet ennél jobb? (via Index.hu)

Kapcsolódó cikkek