Több mint harminc tő vadkendert neveltek Abádszalókon, négy évre kiutasították őket az országból

Megosztás

A Szolnoki Törvényszéken jogerősen lezárult annak a Hollandiából Magyarországra települt, a másodfokú eljárás idején már ismét Hollandiában élő házaspárnak a büntetőügye, akik 2019-ben több mint harminc tő vadkendert neveltek abádszalóki albérletük kertjében, azért, hogy később azzal kereskedjenek. Jogerősen 1 év 8 hónap – végrehajtásában 4 évre – felfüggesztett börtönt kaptak, és 4 évre kiutasították őket Magyarország területéről.

A hatvan év körüli férfi, és a nála csaknem tíz évvel idősebb felesége 2019 márciusában határozták el, hogy abádszalóki lakóhelyükön kábítószer előállítására alkalmas vadkender növényeket termesztenek azért, hogy az azokból származó kábítószer tartalmú növényi részeket értékesítsék.

A Holland Királyságból magukkal hozott vadkender magokat előbb cserépbe ültették és a házban nevelték, majd a „palántákat” kiültették az udvar hátsó részébe, és ott gondozták őket. A férj két fa oszlopra szerelt ponyvával takarta el az ültetvényt az utcán haladók elől, mégsem maradt rejtve tevékenységük. 2019 szeptemberében történt elfogásukig 32 tő vadkendert termesztettek, de a megtermelt kábítószer értékesítését nem tudták megkezdeni. A tőlük lefoglalt növényi részek összesen csaknem 100 gramm delta-9-tetrahidro-kannabinolt tartalmaztak, ami a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint kábítószernek minősül.

Az ügyben 2020. március 10-én emelt vádat a Tiszafüredi Járási Ügyészség. A Tiszafüredi Járásbíróság 2020. október 1-jén előkészítő ülést tartott, melyen a vádlottak beismerték a bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Nyilatkozatukat a bíróság elfogadta, és ítéletet hozott.

A büntetlen előéletű vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, amiért 1 év 8 hónap – végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte és 4 évre kiutasította őket Magyarország területéről.

Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. A vádlottak és védőjük azonban elsődlegesen a kiutasítás mellőzése, másodsorban tartamának enyhítése érdekében fellebbeztek, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol nemrég jogerősen lezárult.

A fellebbezések nem vezettek eredményre, a Szolnoki Törvényszék 2021. szeptember 22-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Kapcsolódó cikkek