Elképesztő fotókon a Nyírség egyik legnagyobb látványossága

Megosztás

Különleges felvételeken keresztül szemlélhetjük meg a Mohos-tó területét, a mintegy negyvenegy hektáron elterülő fantasztikus úszó lápot.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága osztotta meg természetvédelmi őrszolgálatunk munkatársának, Habarics Bélának a felvételeit, melyeken a kállósemjéni Mohos-tó természetvédelmi területe látható. Ahogyan a szakember fogalmaz, a megújult vízpótló rendszernek köszönhetően egész télen folyamatosan biztosították a vízutánpótlást, amelynekcélja az égeres fűzláp növény és állatvilágának a megóvása.

Fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Lelépő portálján megjelent cikk szerint a Mohos-tó a Nyírség egyik utolsó nagy kiterjedésű úszó lápi szigetvilága, amely ritka ősi mocsári növények, tőzegpáfrány, moszat-fajoknak ad otthont. Ezen a területen az állatvilágot is érdemes megemlíteni, hiszen ízisiklók, mocsári teknősök, vércsék, gőték, gémek, récék, békafajok is megtalálhatók itt.

Mivel a víz elképesztően fontos az élővilág számára, ezért ennek érdekében kút látja el vízzel a lápot, hogy az időjárási viszontagságok se veszélyeztessék a Mohos-tó fennmaradását.

Kapcsolódó cikkek