Milliárdos összegért költözik új helyre a kisvárdai Rétközi Múzeum

Megosztás

Jelenleg a a volt zsinagógában található az egykori Vármúzeum jogutódjaként működő Rétközi Múzeum, de már nem sokáig. Az intézmény hatalmas összegért kerül új épületbe.

„Kisvárda egyik legfigyelemreméltóbb épületében, a volt zsinagógában, Csillag utca 5. szám alatt található az egykori Vármúzeum jogutódjaként működő Rétközi Múzeum. A bejárati előcsarnokban a Holocaust kisvárdai áldozatainak emléktáblái láthatók. A földszinten kizárólag néprajzi anyag található, amelynek gyűjtési helye a Rétköz, és amely jelenlegi elrendezésében ezt a – Múzeumnak is nevet adó – tájegységet szeretné reprezentálni.” – írják az intézmény weboldalán.

Az Átlátszó beszámolója szerint a település még 2019-ben kapott bruttó 1,9 milliárd forintot az államkasszából, hogy egy új múzeumépületet és egy tájházat alakítson ki. A múzeum kivitelezésére csak tavaly decemberben sikerült vállalkozót találni. A város ezáltal egy nettó 1,3 milliárdos épülettel lesz gazdagabb.

Az új kulturális létesítmény nettó alapterülete közel kétezer négyzetméter lesz. A modern épület alsó szintjén kap helyet a kiállítótér, plusz több kiszolgálóhelyiség, az emeleten pedig az irodák, valamint egy multifunkcionális tér lesz majd.

A portál szerint a létesítmény felhúzására kiírt közbeszerzésen úgy tűnik, nagy volt a verseny: hat cég is indult. A nyertes neve mégsem okoz meglepetést. A munkát a nyíregyházi KERMI-SZOLG Kft. vitte el, ami a helyi közbeszerzések többségét elviszi. A kft. végezhette többek között a Kisvárdához közeli, ám a világtól annál eldugottabb Rétközi-tavon a turisztikai fejlesztéseket 565 millió forint értékben. A tó partján szintén ők húzhatták fel a 2,4 milliárd forintos, nem túl sokak által használt, Határok Nélkül Teniszakadémiát is, ami a luxust sem nélkülözi.

A beruházások a cég pénzügyi eredményein nem igazán látszanak meg. 2020-ban 1,5 milliárd forint árbevételt értek el, de közel 32 milliós veszteséget termeltek. 2021-ben pedig 657 milliós forgalomból csupán 9 milliós nyereséget könyvelhettek el. Érdekesség azonban, hogy a Rétközi Múzeum annak ellenére kap új otthont, hogy 2019-ben teljes rekonstrukción átesett zsinagóga, még restaurátori helyiségeket is kialakítottak benne.

Kapcsolódó cikkek