MÚOSZ: Békemisszióban háború indult a független sajtó ellen

Megosztás

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elítél minden olyan hatalmi akciót, mellyel a független sajtó működését kívánják akadályozni. E törekvések közé soroljuk azt a hétfőn villámgyorsan megjelent kormányhatározatot, mely elvben a háborús propaganda ellen szól, valójában azonban újra a független média normális működését fenyegeti.

Háborúellenes akciótervet hirdetett a kormány, mellyel elvben a háborús propaganda ellen lép fel. A kormányinfón hétfő délután bejelentett kormányhatározat még aznap éjjel meg is jelent a Magyar Közlönyben (1201/2024. VII. 8.) ) A célzott kör a pártokon kívül a média, annak is az a része, mely külföldről támogatást kap. „Amennyiben megállapításra kerül, hogy a támogatás a háborús propagandát szolgálja, úgy a forrásokat Magyarország visszautalja a küldő szervezet számára”- áll a határozatban. Hogy ezt miként lehet jogállami keretek között megvalósítani, azt az igazságügyminiszternek kell kitalálnia, méghozzá e hónap végéig. Lehetetlen feladat, már most szólunk! A háborús propaganda egzakt jogi meghatározása mást jelenthet a kormány, és mást a köz számára.

A tavaly év végén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal már elkezdte listázni az egyes lapokat, s több független orgánum (HVG, Telex, 444, Népszava)  orosz-ukrán háborúról írt tényszerű cikke felkerült a háborús propagandát terjesztők listájára. Vagyis a „célszemélyek” már alakulnak, most készül a jogi háttér, s ha külföldről (kivéve az Európai Uniót) is kapnak támogatást, akkor jöhet a retorzió.

A MÚOSZ felhívja arra a figyelmet, hogy a kormánynak nem az a dolga, hogy akadályozza az újságok működését. Nem az a dolga, hogy jogszabályokkal fenyegesse a független lapokat, melyek anyagi létüket tovább nehezíthetik. E lapok az olvasók támogatásából élnek, amit kiegészítenek a külföldi pályázatokon elnyert pénzek. Ezek olyan projektek megvalósulását segítik általában, melyek egy európai ország demokratikus működéséhez szükséges informáltságot erősítik. Ez nem háborús propaganda!

A kormány állítólag békemissziót indított az ukrán-orosz háború lezárásáért, itthon viszont háborúba kezdett a független sajtó ellen. Egy demokratikus, a sajtószabadságot és a tájékoztatás szabadságát tiszteletben tartó hatalom ilyet nem tesz.  

Kapcsolódó cikkek