Módszeresen gyilkolja a kormány az oktatást – botrányos az idei tanévkezdés

Megosztás

Az elmúlt években megszokottá vált, hogy a tanévkezdés előtt még inkább felszínre kerülnek az oktatási rendszer problémái, idén azonban elérte csúcsát az ügyet övező országos felháborodás. A közelmúltban tett intézkedések szinte azt az érzést keltik, hogy szabotázs áldozatává vált a magyar edukáció.

„A kormány nem tudta, vagy nem akarta kellően menedzselni az iskolakezdéshez kapcsolódó feladatokat” – állítja az aHang, mely platform petíciókkal, akciókkal, valamint kampányokkal segíti a társadalom mozgósítását és közügyekben való részvételét. Közleményükben az alábbi rendelkezésekre hívják fel a figyelmet, amelyek gyakorlatilag meghiúsítják a fiatalok érdemi nevelését és képzését hazánkban:

  • Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő iskolák bezárásra kerültek. Működési engedélyüket péntek reggel vonták vissza a kormányhivatalok. Az intézményekbe többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekek jártak, a döntés több száz családot érint.
  • Három nappal a tanévkezdés előtt azonnali hatállyal felmentették a Madách Imre Gimnázium vezetőjét, amiért kiállt pedagógiai elvei mellett.
  • Augusztusban a tantestületek támogatásának ellenére, a Belügyminisztérium több igazgatói pályázatot is elutasított, többek között egy szolnoki, három csepeli és a budapesti VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is.

A kormány odáig vitte a retorziós politikáját, hogy szinte lehetetlenné tette több esetben is az iskolakezdést. Mindeközben láthatjuk, hogy az átgondolatlan, szakmaiatlan és betarthatatlan szabályaik csak tovább rombolják a magyar oktatási rendszert” – mondta el Szalóki Viktor, a szervezet szóvivője. 

  • A mai naptól katonákat is kivezényelhetnek az iskolákba egy jogszabály szerint, akik akár oktatói, nevelői munkát is elláthatnak. A kormány továbbra sem közöl részleteket, így a gyakorlati megvalósításról, a kivezényelt honvédelmi munkatársak számáról és számos más kérdésről sincsen információ.
  • 2022-ben öt tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, amiért polgári engedetlenséggel hívták fel a figyelmet az oktatás súlyos állapotára. A pedagógusok perre vitték az ügyet, azonban azóta sem született döntés. Idén már harmadszorra halasztották el a kölcseys tanárok tárgyalását, legutóbb augusztus 29-én.
  • Továbbá a mai napon életbe lép az új szabály, amely lényegileg kitiltja az okoseszközöket az iskolákból.

Az aHang a nyár folyamán több kampányt is indított a fent említett témákban. Többek között akciót szerveztek, és átadták a petíciójukat a Honvédelmi Minisztériumnak, demonstrációt tartottak a Horváth Mihály Gimnáziumnál Szentesen és a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumnál Szegeden, illetve szolidaritási petíciót kezdeményeztek a Madách Imre Gimnázium felmentett iskolaigazgatója mellett. 

Szöveg: Vásárhelyi Gabriella

Fotó: 24.hu

Kapcsolódó cikkek