Pár nap múlva kezdődik a Kerekdomb Fesztivál

Megosztás

Bár beköszöntött az ősz – igaz, ez az időjárásban nem látszódik még -, a fesztiválszezon nem ért véget. Szeptember 13. és 15. között Tállyán rendezik a Kerekdomb Fesztivált.

A tokaji borvidéken, Tállyán rendezik az összművészeti Kerekdomb Fesztivált, amely a Művészetek Völgye kistestvérének is nevezhető, immár kilencedik alkalommal.

A fesztivál zenei kínálata rendkívül sokszínű és minden ízlést kielégít. A Vincellér Színpadon, amely a fesztivál nagyszínpada, olyan népszerű előadók lépnek fel, mint az Aurevoir., a Carson Coma, az Anna and The Barbies, a Punnany Massif és a Magna Cum Laude. Emellett számos egyéb helyszínen is zajlanak koncertek, amelyek a település különböző pontjain találhatók. A Palota Borházban például az Analog Balaton, Ajsa Luna, és több DJ is fellép. A Szűcs Pincészetben a lengyel Cheap Tobacco mellett olyan előadókat láthatunk, mint a Szlovákiából érkező Dis Is Markéta, a Cimbali Trio, és Beck Zoli. A Bagolyvár, amely idén új helyszínként csatlakozik a fesztiválhoz, olyan előadóknak ad otthont, mint az egy5egy, Buzás Bence, és itt láthatjuk Kollár-Klemencz László “Vad” című zenés irodalmi estjét is. A Nyerges Udvarban többek között Palágyi Ildikó, Géem, és a Herself akusztikus koncertjét élvezhetjük. A komolyzenei rajongók sem maradnak program nélkül: a tállyai evangélikus templomban például a Miskolci Szimfonikus Zenekar ad koncertet, de itt lép fel a theFluetwins, valamint Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus is.

A fesztivál nem csak a zenéről szól: a színházi és irodalmi programok is jelentős szerepet kapnak. A Közösségi Házban olyan előadások láthatók majd, mint Pokorny Lia A majdnem tökéletes boldogság receptje című önálló estje, Szinetár Dóra Egy életem című életrajzi stand up estje, vagy Cserna-Szabó András A pacal ideje című darabja. A Tokaj Art Wine Barka Galéria Hotel és Étterem pincéjében irodalmi estekre kerül sor, ahol olyan neves előadók lépnek fel, mint Náray Erika és Nyáry Krisztián, akik Borítékolható szerelem című zenés irodalmi estjüket mutatják be, vagy Vecsei H. Miklós, aki Balla Gergellyel közösen Mondjad, Atikám! című József Attila estjét hozza el.

Kerekdomb Fesztivál nagy hangsúlyt fektet a családi programokra is. A Mailloth-kastélyban a legkisebbeket ringató foglalkozások várják, míg a nagyobb gyerekek olyan programokon vehetnek részt, mint Bárth János Csirimojó gyerekdalai, a Majorka Színház Pártás királylány című mesedarabja, vagy Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi műsora. Itt kerül megrendezésre a Malter Vándor Filmfesztivál is, valamint klasszikus magyar rajzfilmek vetítése, mint a Macskafogó, a Hyppolit, a lakáj és a Vuk. A gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek, ahol megtanulhatják például az úrihímzés vagy a mézeskalács ütőfa faragás fortélyait.

A fesztivál aktív kikapcsolódási lehetőségeket is kínál. A látogatók részt vehetnek az Aggteleki Nemzeti Park túráin, evezős túrán a Bodrogon, vagy kerékpáros kalandon a Tokaj-Zemplén környékén. Idén újdonságként a tállyai Kopasz-hegyi kőbányát is meg lehet látogatni a Colas Északkő bányalátogatás során. Vasárnap pedig futóversenyt rendeznek, ahol családi távok, iskolás futam, valamint 5, 10 és 15 km-es távok is várják a sportolni vágyókat.

Természetesen a bor is központi szerepet kap a fesztiválon. Húsz borászat és egy pálinkafőzde kínálja termékeit, és a látogatók részt vehetnek különleges borkóstolókon, dűlőtúrákon. Winkler Nóra például a Somszög Pincészetben tart borkóstolót, ahol a borokat a képzőművészettel kapcsolja össze. A Tájoló Tradíció és Innovatív Alapítvány a tállyai zsidóság és borászat témával indít helytörténeti sétát. A Szóló Udvarban a natúrborokat ismerhetjük meg jobban, a Rózsa Pincészetben pedig jótékonysági borkóstolót tartanak a Rett-szindrómában szenvedő kislányok javára.

A Kerekdomb Fesztivál igazi összművészeti seregszemle, amely a borkultúrát, a zenét, az irodalmat, a színházat és a családi programokat ötvözi egy páratlan hangulatú, történelmi környezetben. A fesztiválra jegyek és bérletek a kerekdombfeszt.hu oldalon érhetők el, ahol a részletes programfüzet is megtalálható. A rendezvény tökéletes alkalom arra, hogy az ősz beköszöntével egy kellemes hétvégét töltsünk el, felfedezve Tállya és környéke sokszínűségét, miközben élvezzük a magas színvonalú kulturális programokat és a kiváló borokat.

Kapcsolódó cikkek