A Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai így küzdenek a fecskék életéért

Megosztás

Az időjárás szélsőségei, a mezőgazdasági változások és az emberi tevékenység egyre súlyosabb fenyegetést jelentenek a fecskék számára. Hazánkban drasztikusan csökkent a számuk az utóbbi években, ami súlyos következményekkel járhat az ökoszisztémára nézve, hiszen a fecskék jelentős szerepet játszanak a rovarpopulációk szabályozásában. A hirtelen jött szeptemberi hideg miatt Szabolcs megyében is nagy bajba kerültek ezek a madarak.

“Elképesztően szomorú napunk volt. Több mint 400 haldokló fecskén próbáltunk segíteni a rengeteg telefon mellett. Egytől-egyig át lettek nézve és megfelelő ellátás kaptak. Most fűtött, számukra berendezett helyiségben próbálnak erőre kapni. Nem lehet megmondani hányan élik túl, amit lehetett azt megtettünk értük. Nagyon köszönjük mindenkinek, akik megpróbálnak segíteni ezeknek az állatoknak országszerte. Nagyon nehéz ez a helyzet. Reggel folytatjuk.” – írta vasárnapi bejegyzésében a Sóstó Vadvédelmi Központ, akik megfeszített munkával próbálnak segíteni a legyengült madarakon.

Sóstó Vadvédelmi Központ

Elképesztően szomorú napunk volt. Több mint 400 haldokló fecskén próbáltunk segíteni a rengeteg telefon mellett. Egytől-egyig át lettek nézve és megfelelő ellátás kaptak. Most fűtött, számukra…

A Magyar Madártani Egyesület (MME) honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a fecskék számára különösen kedvezőtlen a hideg, esős és szeles idő, ugyanis ilyenkor a táplálékukat jelentő repülő rovarok “eltűnnek”, a madarak pedig legyengülnek.

Mint arra kitértek: A madarak számára segítséget jelenthet a garázs vagy más melléképületek megnyitása. A fecskék így melegben lesznek, és át tudják vészelni a hideg időt.

Kapcsolódó cikkek