Alaposabban szemügyre vehetjük a rekordalacsony szolnoki Tiszát – videó

Megosztás

A szárazság és az Európa nagy százalékát sújtó aszály miatt már egészen csúnya számokat és látványt tár elénk a Tisza, Szolnoknál különösen aggasztó a helyzet.

Annyira alacsonyra apadt a folyó vízszintje az országot (de különösen a keleti szegmenst) sújtó, tartós aszály miatt, hogy az Időkép.hu munkatársai megnézték kicsit közelebbről is a nem túlságosan szép látványt.

Pénteken döntött negatív rekordot a Tisza vízszintje Szolnoknál, -281 centimétert mutatott a mérce.

Rekord alacsonyra apadt a Tisza vízszinte Szolnoknál, 

péntek reggelre -281 centire csökkent a folyó vízállása.

Ez 2 centivel alacsonyabb a korábbi rekordnál, amelyet még 2003. augusztus 21-én mértek. Hétvégén alig emelkedett a vízszint, hétfő reggel is mindössze -279 centimétert mutatott a mérce.

Az Időkép csapata útra kerekedett, hogy élőben beszámoljon a nem túl szívderítő látványról, a Tisza mellett a Zagyvát is szemügyre vették, amely szintén rekordalacsony szint közelébe apadt:

illusztráció

A Tisza vízszintje most 13 métterel van alacsonyabban mint a 2000-es áprilisi árhullám idején, amikor is a folyó eddigi valaha mért legnagyobb vízállását mérték, egészen pontosan 1041 centimétert. 

A folyó számára egyébként a Kiskörei-víztározó szabályozásával igyekeznek biztosítani a szükséges vízellátást, elkerülve ezzel, hogy a halállomány jelentősebb károsodást szenvedjen, illetve hogy a lakosság számára vízkorlátozást kelljen bevezetni.

illusztráció
illusztráció

Kapcsolódó cikkek