Terítéken a roma gasztronómia

Megosztás

Roma-magyar ételeket főztek a gasztrokultúra jegyében Szolnokon. A finomságok kicsit romásan, kicsit magyarosan készültek, számolt be róla az Újvárosi Fejlesztési Iroda (UFI) közösségi oldalán. Szolnok déli városrészében a roma-magyar ételek hagyományait elevenítették fel kedden délután. A gasztronómiai rendezvényt a Magyar Ízőrzők Gasztrokulturális Egyesülete (MIGE) Barnabás Buzsáki szervezte, a 2020-ban nagy sikerrel zárult I. Autentikus főzőversenyük sikerén felbuzdulva.

E rendezvények célja az itt élő élő magyar és nem magyar lakosság közötti kulturális szakadék csökkentése a gasztronómia által, az ember nyelve ugyanis az étkezési hagyományokban is megnyilvánul. A keddi programon roma és nem roma közösségek mutatták be a lakosoknak, hogy az ételek miként tudják közelebb hozni egymáshoz az embereket.

A Csillagház Cserhaj Szolgáltató Pont Csillag-Cserhaj Szolgáltatóház például a lacsau nevű roma lecsót készített, a Tücsök úti Közösségi Ház Tücsök úti közösségi ház Erikagulyáslevest, és MIGE és az UFI körömpörköltet. A finomságok kicsit romásan, kicsit magyarosan készültek.

A roma konyha egyéb sajátosságaival és az ősi magyari főzési tudománnyal az érdeklődők totó-kvíz formájában is megismerkedhettek. A jó hangulatról Pomázi Imre gondoskodott.

fotó: szoljon.hu

Kapcsolódó cikkek