Megáldották a papi szociális otthont

Megosztás

300 millió forint volt a beruházás.

Energetikai felújítást végeztek a Seregély István Papi Szociális Otthonban. Az épületet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg április 18-án az intézményben található Szent Antal-kápolnában bemutatott szentmise keretében – tudatta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye honlapján.

Az ünnepi alkalmon jelen voltak a papi otthonban élő püspök atyák és lelkipásztorok: Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi püspök, Katona István nyugalmazott püspök, Keresztes László, Kiss István nyugalmazott plébánosok, továbbá Csordás Gábor, Pankotai József nyíregyházi plébánosok, Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, Kéningerné Ignácz Ibolya, a szociális otthon vezetője, az egyházmegye szociális intézményeinek vezetői, képviselői, a felújításban részt vevő cégek képviselői, valamint az otthon lakói.

A szentmisét követően Kéningerné Ignácz Ibolya mondott köszönetet a kormánynak az Energiahatékonysági Operatív program keretén belül nyújtott 245,8 millió forint vissza nem térítendő támogatásáért, valamint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének az állami támogatáson túli beruházási költség finanszírozásáért.

A projekt összköltsége: 300,9 millió forint. A beruházást január 31-én fejezték be.

Az épület műszakilag, hőtechnikailag elavult volt. Az intézményvezető elmondta, a felújítást követően a gázfogyasztás a régi épületben közel a felére esett vissza az előző idényhez képest, az új épületben a tavalyi évivel megegyezik, annak ellenére, hogy egy teljes tetőtéri szárny lett megnyitva. A beruházás során az épület homlokzata, a zárófödém és a tetőtéri helyiségek szigetelést kaptak, illetve korszerű, új, összesen 260 műanyag nyílászárót építettek be. A kazánokat lecserélték, és megújuló energiaforrásokat, egy 50 KWh teljesítményű napelemes rendszert telepítettek 3 db inverterrel és 123 napelemmel.

Jászai Menyhért alpolgármester köszöntő gondolataiban a szociális otthon kezdeti éveire emlékezett, amely Kiss István pápai prelátus, plébános – az otthon jelenlegi lakója – nevéhez fűződik. István atya 1989-ben került Nyíregyházára, a Szent Antal plébániára, és az Egri Főegyházmegye akkor kezdte el építtetni a papi szociális otthont Nyíregyházán, amelynek István atya 15 évig volt a vezetője. (Az építkezés kezdetekor Nyíregyháza még az Egri Főegyházmegyéhez tartozott, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét 1993-ban alapították.) Nyíregyháza Megyei Jogú Város közgyűlése Kiss István atya szolgálatáért 2022-ben Nyíregyháza Város Díszpolgára címet adományozott. Az alpolgármester az intézmény sikertörténetének másik fontos szereplőjeként a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét említette, majd köszönetet mondott az egyházmegyének és István atyának is az együttműködésért.

A szentmise és a beszédek után az ünnepség az udvaron a megáldási szertartással folytatódott. A Főpásztor megáldotta az épületet, a kialakított tetőtéri szárnyat, az otthon lakóit és munkatársait.

Szöveg/fotó: Szabolcsihir.hu

Kapcsolódó cikkek