Többfajta libazsírban mérgező vegyületet találtak

Libazsírtermékeket vont ki dioxin és dioxinszerű mérgező vegyületek – PCB-k – határérték feletti jelenléte miatt a termék gyártója – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel. A Hungaro-Fett 09 Kft. kivonta a forgalomból és visszahívta a 200 grammos Primfett, az 500 grammos Karát és a 190 grammos Grandfett libazsír termékek egyes tételeit. A PCB-k (poliklórozott-bifenilek) mérgező vegyületek, ipari termékek, számos alkalmazásukat a legtöbb országban betiltották. A PCB-k kis mennyiségben megtalálhatók sok élelmiszerben, egyes élelmiszerek megengedett maximális PCB-tartalmát rendelet írja elő. A Nébih honlapján szerepel, hogy a visszahívott termékeket a COOP, a…

Tovább olvasom

A szolnoki fideszesek szerint nem baj, ha minden drága

Brutálisan drágulnak az élelmiszerek, és a benzin ára is rekord magas. Arról azonban senki sem beszél, hogy mindez azért van, mert a kormánypárt szándékosan gyengíti a forintot. Külön probléma, hogy megyénk vezető fideszes politikusai, Szalay Ferenc polgármester és Kállai Mária parlamenti képviselő szerint ez teljesen rendben van – hiszen egyáltalán nem emelik fel a szavukat az aggasztó tendenciák ellen. Szinte sehol sem drágul úgy az élelmiszer, mint Magyarországon. Ennek oka egyszerű: a forint egyre kevesebbet ér az euróhoz képest, ezért aztán egyre többet kell azokért a dolgokért fizetni, amik a…

Tovább olvasom

Az importált zöldségnek kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a helyi húsnak

A fenntarthatóbb élelmezésre törekvő irodalomban gyakran hangzik el, hogy minél közelebbről származik az élelmiszer, annál jobb, és hogy törekedjünk arra, hogy helyi élelmiszert fogyasszunk. Ez azonban nem mindig van így – állítja Tamas Lestar, a Winchester Egyetem kutatója a The Conversation.com-on megjelent írásában. A helyi élelmiszerek melletti leggyakoribb érvek, hogy mivel legfeljebb rövid távon szállítják, jóval kevesebb az üvegházhatású gázkibocsátás, másfelől a tápértékük is magasabb. Lestar azonban arra mutat rá, hogy más szempontok is vannak, amiket figyelembe kell venni, így összességében nem minden esetben fenntarthatóbb egy helyi élelmiszer az importáltnál. Az egyik fontos…

Tovább olvasom