Az MSZP azt kéri, vegyék vissza a kirúgott tanárokat

Megosztás

Az MSZP azt kéri, vegyék vissza a kirúgott pedagógusokat, a kormány biztosítson megfelelő körülményeket a szabad oktatásnak és a költségvetésben teremtse meg a pedagógusok béremelésének feltételeit – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

A politikus arra reagált, hogy a Belügyminisztérium közlése szerint december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntették meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát.
Kunhalmi Ágnes szerint a legjobb gimnáziumokból a legjobb tanárokat bocsátják el. Úgy vélte, a pedagógusok elbocsátásával “a Fidesz által 13 éve épített autoriter rendszer újabb szintet lépett”, és “gyakorlatilag lépked a diktatúra irányába”. Mint mondta, a Fidesz az elbocsátásokkal azt akarja megmutatni, hogy “aki a NER-rel szemben elégedetlenkedik, az pórul jár”.
Megjegyezte, miközben a Fidesz az elhibázott gazdaságpolitikája miatt az Európai Uniónál “kuncsorog” az uniós forrásokért, és ennek érdekében azt bizonygatja, hogy Magyarországon demokratikus kormány van, aközben “teljes mértékben antidemokratikus lépéseket hajt végre”.
Emlékeztetett arra, a Fidesz korábban megígérte a tanároknak, hogy a vetítési alapot a minimálbérhez köti, ezt az ígéretét azonban csak egy évig tartotta be. Megjegyezte: a szakszervezetek 45 százalékos béremelést sürgetnek, ám ha a Fidesz betartotta volna vállalását, akkor most 80 százalékos béremelésnél tartanának a tanárok. Ha csak pénzkérdés lenne, akkor is jogosan mennének ki a tanárok és a diákok az utcára – fűzte hozzá.
Arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU-ban az oktatás nemzeti hatáskör, minden állam a saját költségvetéséből fizeti a tanárokat, és felvetette: vajon miért akarja a nemzeti szuverenitásra érzékeny Fidesz az EU-val kifizettetni a nemzeti hatáskörbe tartozó pedagógusok bérét.
Kunhalmi Ágnes a KRÉTA-rendszeren a szülőknek küldött belügyminisztériumi kérdőívre utalva azt mondta, a manipulatív kérdést tartalmazó kérdőíven keresztül akarják egymásnak ugrasztani a pedagógusokat, diákokat és szülőket, ezért azt kérte, ne töltsék ki a kérdőívet a szülők.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a jobb oktatásért és a tanárokért az utcára vonuló diákok önként mennek tüntetni. A politikus szerint “a fideszes féldiktatúrában” mindenkinek harcolnia kell a szabadságért, és úgy vélte, az ország jövőjéről, a szabadság kivívásáról szól a tüntetéshullám, írta az MTI.

Kapcsolódó cikkek