A világ legerősebb szélturbinája húszezer háztartás energiaszükségletét fogja fedezni

Megosztás

A Vestas V236-15.0 MW turbina jelenleg a legmagasabb és legerőteljesebb működő szélturbina a világon (bár több kínai cég is építi a még nagyobb teljesítményű verziókat), a tesztelésre szolgáló első prototípusát már decemberben felállították a dániai Østerild Tesztközpontban, ahol a nagyméretű turbinák vizsgálati programjait végzik és az engedélyeztetés, valamint a tömeggyártás beindítása előtti biztonsági ellenőrzéseket hajtják végre, írja a Rakéta Magazin.

A turbina az egyre nagyobbra és nagyobbra növő szélerőművek között is kiemelkedik méreteivel: a tornya 280 méter magas, lapátjai 115,5 méter hosszúak, és évente 80 GWh energiát biztosít megfelelő körülmények között, ami a Vestas leírása szerint 20 000 háztartás szükségleteit képes fedezni.

A turbinákat később offshore szélerőművek részeként használják majd, többek között a Frederikshavn városa melletti telepen Dániában, New Yorkban az Empire Wind 1 és az Empire Wind 2 projektekben, a Skócia partjainál található Inch Cape szélerőműben és az Atlantic Shores programban New Jersey-nél.

A turbina gondoláját, vagyis a torony tetején elhelyezkedő “dobozt”, amihez a forgó lapátok is csatlakoznak, a Vestas úgy alakította ki, hogy a szükséges karbantartási munkákat minél könnyebben lehessen kivitelezni, ezzel is csökkentve a szervizelések hosszát és maximalizálva a turbina működési idejét. A turbinalapátok és más alkatrészek gyártását 2023 második felében, illetve utolsó negyedévében kezdik meg olaszországi, dániai és lengyelországi üzemekben. A prototípus üzembeállításának lépéseit a cég felvételein követhetjük végig.

Building the V236-15.0 MW™ offshore turbine prototype | Episode 3: The Installation

In a mini-series, we have invited people behind the scenes and into the factories to follow the process of bringing the turbine to life. In the final episode, we showcase the impressive work of transporting and installing the prototype. Find out more about the V236-15.0 MW™ ➡️ https://fcld.ly/jiljyc4

(Fotó: Vestas/a borítókép a prototípus összeszerelési fázisát mutatja)

Kapcsolódó cikkek