Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, a város alapításának 270. évfordulójára elkészítették a város tortáját, amely egy almás-áfonyás puliszkatorta lett.
Ezúttal egy 3500 szeletes almás-áfonyás puliszkatortát készítenek majd el a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikumának tanárai és diákjai. A kilátogatók május 13-án, 14 órakor a Kossuth téren kóstolhatják meg a nem mindennapi finomságot, írta a nyiregyhaza.hu.
A sipkaysok minden esztendőben valami újdonsággal készülnek a Városnapra.
- 2017-ben egy 13 méter hosszú 1000 adagos kenyérlángost,
- 2018-ban egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát,
- 2019-ben egy 2500 szeletes Szabolcsi tejfölös diótortát,
- 2022-ben egy 3000 szeletes fehércsokis jonatán alma tortát készítettek.
Az idei édesség egyrészt épít a nyírségi almával és a puliszkával a helyi hagyományokra, de figyelembe veszi azt is, hogy egészséges legyen, ezért kerül bele sárgarépa és áfonya. A várostortához 1400 tojást, 80 kg cukrot, és 60 kg lisztet – kukoricadarát, 100 kg almát, 50 kg sárgarépát és ugyanennyi citromot használnak fel.
“Egy sütemény összeállításánál nagyon sokszor úgy gondolkodnak a háziasszonyok, hogy gyorsan, ügyesen üssünk össze egy kis finomságot, amikor jönnek a vendégek. Mi ennél sokkal mélyebbre megyünk, és olyan szakmai követelményeknek próbálunk megfelelni, hogy a több réteg, amiből összeáll a sütemény, több textúrából épül fel, amit a szakma elvár tőlünk. Legyen benne ropogós, legyen benne krémes, és pépes. Olyan csokiréteggel és olyan lekvárral fogjuk a végén megdíszíteni, amitől még egy sokkal finomabb és intenzívebb élményt tudunk adni majd a vendégeknek” – mondta Takács Zoltán, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Technikumának szakmai igazgatóhelyettese.
A városnapokra május 12-13-án kerül sor Nyíregyházán.
Szöveg/fotó: 24.hu