Kissé morbid: sírásóversenyt rendeztek Nyíregyházán

Megosztás

Szigorú szabályok szerint kellett sírt ásniuk a versenyzőknek. A megmérettetést immáron hatodik alkalommal rendezték meg a megyeszékhelyen.

Nem mindennapi megmérettetésnek, a VI. Országos Sírásó Versenynek adott otthont Nyíregyháza a hétvégén. A temetkezésnek és a temetőüzemeltetésnek egyik fontos része a sírásás, az ágazatban dolgozó szakembereknek is fontos, hogy legyen egy megmérettetés, amelyben össze tudják mérni az erejüket – véli a szervező Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesületének elnöke. A nyertes csapat kevesebb mint egy óra alatt ásta ki a 160 centiméter mély sírgödröt – számolt be róla a Nyiregyhaza.hu.

Ezen a versenyen meg tudja mutatni az ember, hogy mit tud, mit tanult, és bár sokan morbidnak gondolják, ha eljönnek és megnézik, láthatják, hogy milyen kemény munka a sírásás” – mesélte Bogár József, aki ő maga is sírásóként dolgozott, mielőtt nyugdíjas lett.

A versenyzők egy 80 cm széles, 2 méter hosszú és 160 cm mély sírgödröt ástak, erre a feladatra maximum két órájuk volt. Mindenki a saját módszere alapján kezdte el a munkát, volt, aki nagy tempóval ásott már az első percekben, de olyanok is akadtak, akik beosztották az erejüket. A verseny szempontjából még a szerszámválasztás is fontos volt, de a zsűri két faktor alapján döntött: az idő és a méret, a sírásás közben pedig folyamatosan ellenőrizték a folyamatokat.

Szigorú versenyszabályok vannak, egyszerre egy ember lehet a sírban, meg van határozva, hogy milyen tevékenységet hajthatnak végre és a versenybizottság ellenőrzi, hogy egyenlő eséllyel, egyenlő feltételekkel zajlik-e a verseny” – nyilatkozta Pénzes Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője, a zsűri tagja.

A sírásás versenyszámot a hantolás követte, amire 15 percet kaptak a résztvevők.  Az idei sírásó versenyen egy ráadás versenyszámot is hirdettek, a házigazda Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. jóvoltából egy virágbeültetési feladatot is kaptak a résztvevők, 15 percük volt, hogy 24 árvácskát elültessenek a hantba minél szebben és ízlésesebben. Ez volt most a hatodik országos verseny, a szakmában pedig egyre népszerűbb a megmérettetés. A versenyzőket kollégák is elkísérik a különböző helyszínekre, ezáltal egy csapatépítő jellege is van a rendezvénynek.

Kapcsolódó cikkek