A népi megfigyelés szerint is közel a tavasz – Érdemes rá az autónkat is felkészíteni

Megosztás

A tél utolsó napjaiban sokakat foglalkoztat a kérdés: vajon mikor jön már végre a jó idő? A meteorológiai előrejelzések mellett a népi megfigyelések is segíthetnek megjósolni, hogy mikor hagyjuk végre magunk mögött a didergős reggeleket. A melegebb napokra viszont nemcsak vékonyabb kabáttal kell készülni, de érdemes az autónk műszaki felkészültségéről is gondoskodni.

„Már februárban mindenki izgatottan várja a jó időt, ám ezt a várakozást érdemes arra használni, hogy felkészüljünk a melegebb napokra. A napsütéses időben többen ülnek autóba, motorra és biciklire, ami még egy ok arra, hogy óvatosabban vezessünk. Összetételük miatt a nyári gumik megfelelőbb tapadást és jobb irányíthatóságot, optimálisabb féktávot biztosítanak a melegebb napokon, ezért is fontos időben gondoskodni a téi abroncsok lecseréléséről” – mondta Tomin István, a Hankook Tire Budapest Kft. műszaki vevőszolgálatának vezetője.

Mikor jön a tavasz?

Február második felében már érezni a tél végét, sokan próbálják a népi hiedelmek alapján kitalálni, mikor jön a tavasz. Február 2-án borús idő volt, a medve nem látta meg az árnyékát, ez korai tavaszt jelez. Viszont Mátyás, ha a neve napján (ami idén a szökőév miatt február 25-re esett) jeget talál, akkor megtöri azt, ha viszont nem talál, akkor csinál – eszerint viszont még visszatérő fagyokra lehet számítani.

A népi bölcsesség szerint március 9-én, Franciska napján is érdemes figyelni az eget, mert az az egész havi időjárást előre jelezheti, sőt, a hiedelem szerint amilyen az időjárás március 10-én, olyan lesz még 40 napig.

Az abroncscserét viszont inkább ne a babonákra bízzuk

A népi megfigyelések követése érdekes és szórakoztató lehet, a biztonságos közlekedést azonban nem érdemes a babonákra bízni. Így bármit is mondanak az időjós állatok és a kalendáriumok, a szezonális gumicserét nem szabad halogatni.

Napi 7 fok feletti középhőmérséklettől kezdve a nyári gumiabroncsok jobb tapadást biztosítanak a télinél, így március végén, április elején már mindenképpen érdemes felkeresni a gumiszervizünket, és a szezonnak megfelelő abroncsokra váltani.

A cserével egyidőben természetesen fontos elvégeztetni a kerekek szakszerű centrírozását, valamint a keréktárcsák felületének megtisztítását, hogy az autó a legjobb üzemi állapotban várja a jó időt, és így a lehető legbiztonságosabban közlekedhessünk az első napsütéses napokon is.

„Ma már számos különböző nyári gumi kapható, amelyek az egyedi vezetői igényeknek is megfelelnek. A Kinergy eco2 tervezésénél például a mérnökök elsősorban a biztonságot és a környezettudatosságot szem előtt, a Ventus S1 evo3 pedig az erőteljes teljesítmény és kiváló kezelhetőség miatt azoknak lehet tökéletes választás, akik szeretnek sportosabban vezetni” – tette hozzá a Hankook szakértője.

Kapcsolódó cikkek