Jól halad a Déli Ipari Park fejlesztése

Megosztás

Hatalmas beruházás kezdődött idén februárban Nyíregyházán és a munkálatokat a napokban a sajtó munkatársai is megtekinthették.

A város Déli Ipari Parkjában, a 192 milliárdos fejlesztés első ütemet a Mészáros és Mészáros Zrt. és Ke Víz konzorciuma, valamint a Nyír-Wetland kivitelezi.

Ebben az első ütemben egyrészt földmunkákat, másrészról pedig út- és közműépítési feladatokat végeznek el. A fejlesztés eredményeként kétszer egysávosra bővül a Nagykállói út nyíregyházi szakasza, kiépítik az ipari park belső úthálózatát és közvilágítással is ellátják azt. Ezek mellett elkészülnek a belső víz- és közműhálózatok is, amelyek naponta 5 ezer köbméter víz-, illetve 2 ezer köbméter szennyvízigényt képesek kiszolgálni. Megépül 14 kilométer közút, 10 kilométer kerékpárút, 10,5 kilométer vízvezeték és 11,4 kilométer szennyvízvezeték. A közvilágítást 16,5 kilométeren építik ki, és 182 kamerát is kihelyeznek – idézte Podlovics Roland alpolgármester szavait a Szon nyomán a Magyar Építők.

Nyíregyháza újonnan létrejövő déli ipari parkjában több külföldi nagybefektető épít gyárat: a dél-koreai W-Scope 2022 októberében jelentette be, hogy 300 milliárd forintos beruházással hozza létre üzemét, amelyben elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfilmet fognak gyártani, 2023 elején pedig a német központú Boysen csoport jelezte betelepülési szándékát. A német vállalat 60 milliárd forintos beruházással elektromos autókhoz kapcsolódó alkatrészeket fog előállítani a BMW debreceni gyára számára.

A park legnagyobb betelepülője, a kínai Sunwoda pedig tavaly júliusban jelezte, hogy összesen 580 milliárd forintos beruházással itt építi fel első európai akkumulátorgyártó üzemét.

Fotó: Kovács Ferenc Facebook

Kapcsolódó cikkek