Kulka Jánost választották meg a Nemzet Színészének

Megosztás

Az évekkel ezelőtt stroke-ot szenvedő és abból nem is tökéletesen felépülő, kiváló színészt választották meg a “tizenkettedik” helyre.

Kulka Jánost választották a Nemzet Színészének – adta hírül a Facebookon a Nemzeti Színház.

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A március 30-án elhunyt Tordy Géza helyére választották.

A Nemzet Színésze címet az a művész kaphatja meg, akiről a cím viselői úgy ítélik meg, hogy kimagasló tevékenységével hozzájárult a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez, a nemzeti irodalom tolmácsolásához és a magyar nyelv ápolásához. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Kulka János a diploma megszerzése után négy évet töltött el Pécsett, majd 1985-ben csatlakozott a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatához, amely akkor élte a fénykorát. 1993-ban került Budapestre a Radnóti Miklós Színházba, 2003-ban az akkor Jordán Tamás igazgatósága alatt álló Nemzeti Színházba került, ahol 2013-ig játszott. 2016. áprilisában agyvérzést kapott, ami után életveszélyes állapotban került kórházba. Az orvosok nagyon hosszú felépülési időt jósoltak neki, de csodával határos módon rohamléptekben javult az állapota, oly annyira, hogy még ugyanebben az évben szeptemberben a Katona József Színházban ismét színpadra állt.

Kapcsolódó cikkek