Zacher Gábor: hatalmasat hibáztak az orvosok Varga Barnabás sérülésénél

Megosztás

Súlyosan megsérült a vasárnap esti mérkőzésen a magyar válogatott támadója, amit azonban a hivatalos egészségügyi személyzet művelt, illetve nem művelt, az egészen elképesztő volt.

Óriásit hibázott a személyzet, amikor nem rohantak rögtön a pályára Varga Barnabás sérülésénél – erről beszélt Zacher Gábor az rtl.hu-nak. A toxikológusként ismert Zacher rendszeresen dolgozik mentősként futballmeccseken, szerinte ilyen esetben akkor is be kellene rohannia az orvosi stábnak, ha a játékvezető nem állítja meg a mérkőzést.

„Ültem a tévé előtt, és azt mondtam, hogy ilyen csak a mesében van” – mondta a látottakról Zacher. – „Van egy német egészségügyi ellátórendszer, amiről azt mondják, hogy a világon az egyik legjobb. Ráadásul az akut, a sürgősségi ellátásuk is fantasztikus. És akkor ilyen hibát követnek el?” – értetlenkedett a szakértő. Szerinte ha nem életveszélyes sérülés történt, akkor indokolt a csapatorvos jelzésére várniuk a mentősöknek, de ha összeesik valaki, akkor nem ez a helyzet. Ilyenkor az orvosnak akkor is el kell indulnia a játékoshoz, ha nem áll meg a játék.

„És lehet, hogy ilyenkor negyven métert is kell rohanni, hogy odaérjünk a játékoshoz. Ezzel párhuzamosan elindul a hordágycsapat, visznek magukkal szinte mindent, amit mi egy lakásra felvinnénk a rohamkocsiból. És ilyenkor nem számít, hogy éppen zajlik a játék. Ott vagyunk a beteg mellett, elkezdjük a munkát. Ilyenkor mi orvosok vagyunk, és tök mindegy, hogy ez épp egy stadion, százezer nézővel” – tette egyértelművé Zacher, mi lett volna a helyes lépés a mentősök részéről.

Úgy gondolom, hogy óriásit hibázott a beindulással az orvosi személyzet

– fejtette ki véleményét a toxikológus, aki szerint a protokoll azt diktálta, hogy egyből el kellett volna indulniuk az orvosoknak.

Varga Barnabás a sorsdöntő Skócia–Magyarország Eb-csoportmeccs 69. percében szenvedett ijesztő fejsérülést. A mentősök látványosan tétováztak az oldalvonalon, mielőtt a sérült játékos segítségére siettek volna, végül a magyar válogatott csapatkapitányának, Szoboszlai Dominiknak kellett a pályára rángatnia őket. Az eset kapcsán Szoboszlai is értetlenségét fejezte ki a meccs utáni nyilatkozatában.

A mérkőzést követően kiderült, hogy Varga többszörös arckoponyacsont-törést és agyrázkódást szenvedett, a stuttgarti klinikára szállították, ahol megműtötték. Ha minden jól alakul, szerdán kiengedhetik a kórházból, ám az Eb biztosan véget ért számára. (via Hvg)

Kapcsolódó cikkek