Íme a legújabb tervezet: az iskolákban nemcsak a diákok, de a tanárok sem mobilozhatnak

Megosztás

Ismét Pintér Sándor minisztériuma jött elő teljesen új ötletével, azon kívül, amit már korábban is tudtunk, hogy vizsgáztatná a tanárokat egy tízórás tanfolyam anyagából, most már az is egyre valószínűbb, hogy a pedagógusok sem használhatnák csak úgy a mobiltelefonjukat. Nagy segítség ez a magyar családoknak.

A Belügyminisztérium (BM) rendelettervezete a jövőben előírna minden pedagógus számára egy tízórás online tanfolyamot, a tananyagból vizsgázniuk is kellene.

A képzés – amit az Oktatási Hivatal szervezne meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bevonásával – elsősorban a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatos ismereteket tartalmazná.

Emellett a jogszabály szabályozná a pedagógusok mobiltelefon-használatát is. A tervek szerint a tanárok tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint a tanulói felügyelet ellátása során okoskészülékeket csak a neveléssel-oktatással összefüggő célokra használhatnának.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményben tiltakozik a rendelettervezet ellen, annak elvetését követeli.

Szerintük egy ilyen képzés elvégzésével a pedagógusok teljesítményének sem minőségi, sem mennyiségi növekedése nem várható, ugyanis az nem ennek a képzésnek a függvénye. Aggályosnak tartják azt is, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, amelynek még nincs akkreditált tanárképzési programja, bármilyen tartalmi szabályozásra vonatkozó pedagógusképzésben közreműködjön.

A szakszervezet szerint a rendelettervezet tovább növelné a pedagógusok terheit, a képzés elvégzésére fordított időt pedig a gyerekekkel való foglalkozásokra szánt időkeretből vennék el. A PDSZ tiltakozik továbbá a pedagógusokra vonatkozó mobiltelefonhasználat-korlátozás ellen is.

„A mobilhasználat szabályozását a jogalkotó hagyja meg intézményi hatáskörben – ez lenne ugyanis a legoptimálisabb mindenki számára, valamint a rendelettervezet egyenesen megalázó értelmiségi hivatást gyakorló pedagógusok számára” – írják. (via Hvg)

Átlagosan félévente előjön valami újdonság, amivel még egyet rúgnak a pedagógusokon, ismét izgatottan várhatjuk a következőt, miután levizsgáztak és leadták mobiltelefonjaikat a munkahelyen, nehogy véletlenül használhassák. Ezzel meg is oldódik a magyarországi közoktatás legnagyobb problémája.

Kapcsolódó cikkek