100 évvel ezelőtt kezdték palackozni a tiszajenői keserű és glaubersós vizeket. A napjainkban Mira gyógyvízként ismert nedű születésnapja alkalmából jubileumi ünnepséget rendeztek a településen, ahol helytörténeti előadással és kiállítással emlékeztek a kezdetekre és a különleges természeti kincs gyógyhatására.
Hazánk gyógyvizeinek többségét pusztán a véletlennek köszönhetjük: kőolaj- vagy földgázkutatás közben akadtak rá egy-egy forrásra, melyekről később kiderült, hogy gyógyhatással rendelkeznek. Ám Jász-Nagykun-Szolnok megyében az állatok segítettek rátalálni a gyógyforrásra.
Mivel az I. világháború után az ország ásvány- és gyógyvizeinek legnagyobb részét elveszítette, ezért új vízbázis kialakításával, illetve a meglévők tovább fejlesztésével kellett a hiányt pótolni. A legenda szerint Végess Sándor helyi földbirtokos az állatai itatásához fúratott kutat, mikor rátaláltak a kissé kénes illatú vízre. Az állatok szívesen jártak az új kútra a szomjukat oltani és a földbirtokos arra lett figyelmes, hogy a jószágok egyre jobb egészségnek örvendenek, a beteg egyedek pedig egyre csak erősödnek és gyógyulnak. Ezen felbuzdulva Végess Sándor bevizsgáltatta a vizet, amiről kiderült, hogy belsőleg gyomorbántalmak és hörghurut gyógyítására is alkalmas, de fürdőkúrákhoz is érdemes használni.
Az első 3 aknás kutat 1920 és 1922 között létesítette a terület tulajdonosa, özv. Vígh P. Pálné, illetve örököse, a bérlő pedig a „Mira Gyógy- és Keserűvízforrás Rt.” volt.
A gyógyvíz neve, a MIRA, a latin mirabile csodálatos szóból származtatható.
1922-ben, tehát épp száz évvel ezelőtt elkezdődött a keserűvíz és a glaubersós víz palackozása és forgalmazása Tiszajenő (korábban Jászkarajenő) határában a gyógyvízzé nyilvánítás alapján és nem csak belföldön, hanem külföldön (Angliában, Franciaországban, Dél-Amerikában) is szívesen fogyasztották.
A klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a glaubersós gyógyvízzel mind a máj-, mind az epemegbetegedések megelőzésében és gyógyításában, mind az utókezelésekben jelentős eredményt értek el orvosaink. Megállapították, hogy az ivókúra folyamán fokozódik a májsejtek elválasztó tevékenysége. A klinikai megfigyelések szerint a gyógyvíz kedvezően befolyásolja a sárgaság megszüntetését is.
képek:Google, Kállai Mária Facebook