Olcsóbbak a magyar termékek Romániában, egyre többen járnak a határ túloldalára vásárolni

Megosztás

Az élelmiszereket sújtó, Európában a legmagasabbnak számító 27 százalékos ÁFA, és a multikra kirótt különadók oda vezettek, hogy az utóbbi hónapokban abszurd dolgokat vehettek észre az élelmes magyar fogyasztók: a legtöbb Magyarországon gyártott termék a határ túlsó oldalán, Romániában olcsóbban szerezhető be, mint idehaza. Nem is kicsivel, a különbség gyakran eléri a 30-40 százalékot is.

A Romániába átutazók számára egy Facebook-oldal is létrejött, amely a Nagykárolyi bevásárlás nevet viseli, és segíti megtalálni a szomszédban fellelhető legütősebb akciókat. A közösségben már 11 ezer tag cserélgeti információit azzal kapcsolatban, hogy miként lehet a legtöbbet spórolni. A célpont a románul Carei nevet viselő kisváros, amely nagyjából 18 ezer lelket számlál, és a magyar határtól mintegy 10 kilométerre helyezkedik el. Egyértelműen ez a település lett a legfelkapottabb a szabolcsiak körében, akik a magas magyarországi árak miatt inkább útra kelnek, és így a román gazdaságot gyarapítják.

Az olcsóbb bevásárlási lehetőség híre gyorsan terjed – mondta a Nagykárolyi bevásárlás Facebook oldal adminisztrátora, Lintényi Levente. Mára, odáig „fajult” a helyzet, hogy az október 23-i nemzeti ünnepünkön egy óra alatt hat mátészalkai családdal találkoztunk romániai beszerzőkörutunk során. Nagyon sokan voltak Magyarországról, szinte csak magyar szót lehetett hallani a nagyobb boltokban, és nem azért, mert ott is sok magyar ajkú ember él.”

Vannak, akik nem Szabolcsból érkeznek Nagykárolyba, hanem akár Debrecenből, Hajdúszoboszlóról, és előfordulnak olyanok is, akik még messzebbről utaznak a bevásárlásaikat intézni.

Erika például azt mondta el nekünk, hogy ő mátészalkai lakos, de a saját városában gyártott, házias jellegű savanyúságokat is Nagykárolyban szerzi be az ottani magyar üzletláncban, hiszen olcsóbban juthat hozzájuk. Mindezt 859 forint helyett 507 forintnyi lejért tudja megtenni, ami több mint 40%-os kedvezményt jelent.

„Ugyanez a kategória a Vásárosnaményban gyártott száraztészta is: az általa kedvelt 4 tojásos változat ára Mátészalkán 1100 forint felett van több kereskedelmi egységben, míg egy nagykárolyi, román üzletláncnál akció nélkül is alig több mint 500 forintnyi lejért megvásárolható – ami 55% különbséget tesz ki. Ugyanez a helyzet a Gyermelyen gyártott száraztésztával, a Magyarországon előállított gulyáskrémmel és társaival, a Szegeden gyártott parasztkolbásszal, utóbbi 400 grammos változata itthon csaknem 4400 forintba kerül, míg az egyik nagykárolyi multinál fele annyiba, 2200 forintnyi lejbe.”

„A helyben sütött, 300 gr-os kenyér ára alig több mint 1 lej (nagyjából 80 Ft), így 100 forintnyi lejért lehet ehhez az alapélelmiszerhez hozzájutni. Mindez egyébként pontgyűjtő kártyával akár átszámolva 85 forintért is beszerezhető – ami már valóban elgondolkodtató különbség. Ezek a magyar termékek nem akciósak, bármely nap ennyiért vásárolhatóak meg” – zárta mondanivalóját a hölgy.

Enikőék a hajdúsági megyeszékhelyről, Debrecenből járnak Nagykárolyba, havi egy alkalommal. Összeírják a családban, hogy kinek mire van szüksége, és fizetés után elindulnak bevásárolni. Főleg a gyümölcsök, a rizs, a tésztafélék, befőttek, kávé, tea, méz, majonéz, ketchup, szalámik, üdítők, édességek és „nasik” miatt járnak át, és számításaik szerint havi 60 ezer forintot spórolnak, ezt onnan tudják, hogy ők minden vásárlásukat összehasonlítják a magyar árakkal.

Gabrielláék Hajdúszoboszlóról járnak Nagykárolyba, ahol meglátásuk szerint egyes felvágottak minősége sokkal jobb, mint Magyarországon. Az egyik nagyobb áruházban szoktak vásárolni a 70 százalékos hústartalmú párizsiból, amelynek az ára még a 700 forintnyi lejt sem éri el, miközben idehaza ennyiért a legsilányabb minőségű párizsihoz sem lehet hozzájutni.

„Amikor szeleteljük, betölti a házat a finom húsillat” – meséli, és azt is hozzáteszi, hogy a családtagok külön figyelnek a román tej beszerzésére, amelynek íze a nagymama elmondása szerint visszahozza a gyermekkora emlékeit és nem bántja a gyomrát.

Kapcsolódó cikkek