Nyíregyháza sem maradt ki: ezen a napon ért véget a taxisblokád 1990-ben – videó

Megosztás

Immáron 34 év eltelt azóta, hogy a több generáció emlékeibe beleégett taxisblokád lezajlott október utolsó napjaiban. Az ország megbénítása valóban sikerült, ám azt egy szóval sem mondhatjuk, hogy az eredeti követelések annyira teljesültek volna. Most már elképzelhetetlen egy ilyen kiállás.

1990 októberében emlékezetes, négynapos óriásblokád alakult ki Magyarországon. Ennek eseményeit idézzük föl ritkán látott fotókkal és videofelvételekkel a Nemzetiarchivum.hu segítségével.

A benzin árának drasztikus emelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat és a hidakat. Az ország több városának közlekedése és Budapest is teljesen megbénult. A fővárost szinte lehetetlen volt megközelíteni, helyben csak metróval lehetett utazni és kizárólag a tűzoltókat, a mentőket, valamint az országból kivonuló szovjet csapatokat engedték át az eltorlaszolt csomópontokon.

Képek: A szocializmus hagyatéka – Facebook

A világgazdasági változások következtében 1990-ben a kőolaj világpiaci ára megduplázódott. Mivel Magyarországnak csak néhány napra elegendő olajtartaléka volt, október 25-én az Antall-kormány egy váratlan intézkedéssel megpróbálta elrettenteni az embereket a nagymértékű felvásárlástól. A megörökölt hatalmas államadósság szorításában komoly konfliktusokat kellett volna eredményesen kezelniük, ám a kormánytagok egy része éppen külföldön volt, maga a miniszterelnök pedig kórházban. Antall Józsefet Horváth Balázs belügyminiszter helyettesítette.

A taxisblokádra sokan a demokratikus Magyarország első tömegtüntetéseként emlékeznek, míg mások egy vállalkozói kör önkényes akciójaként. Maga az újdonsült magyar demokrácia sodródott veszélybe, hiszen a szovjet csapatok még a határokon belül voltak, nem vonultak ki teljesen az országból, valamint senki sem tudhatta, hogyan fog reagálni az új államhatalom. Végül a helyzet ugyan súlyos volt, de mind a rendőrség, mind a honvédség vezetői kijelentették, hogy nem kívánnak erőszakhoz folyamodni.

1990. október 25-én, a 65 százalékos benzinár-emelés bejelentésének estéjén a felháborodott taxisok és a budapesti Hősök terén, majd a Kossuth téren gyülekeztek, ahol követelték, hogy vonják vissza a megélhetésüket veszélyeztető döntést. Siklós Csaba közlekedési miniszter azonban a kényszerhelyzetre hivatkozva elutasította a követelésüket, mire a taxisok és fuvarozók másnap reggelre az ország több pontján megbénították a forgalmat. 

A tüntetők nagy erőket összpontosítottak a hidakon átmenő forgalom megakadályozására, gyakorlatilag elzárták egymástól Budát és Pestet, és például teljesen megbénult a forgalom az Örs vezér térnél is. Akkoriban csak Budapesten közel 25000 taxis dolgozott: CB-rádióhálózatukon folyamatosan kapcsolatot tudtak tartani egymással, ez volt a demonstráció egyik sikerre vezető tényezője. Éjféltől országossá szélesedett a blokád, amelyhez csatlakoztak a magán- és teherfuvarozók is. Másnapra a főutakon és a nagyobb városokban szinte lehetetlenné vált a közlekedés, a határokon állt a forgalom, és a repülőteret sem lehetett megközelíteni.

A negyedik napon már ellentüntetések is zajlottak a patthelyzet miatt, október 28-án több ezren vonultak fel Budapesten. Ugyanezen a vasárnapon 21 órára a dél óta tartó többszöri érdekegyeztető tárgyalásokon elfogadták a 12 forintos literenkénti kompenzációt, mire a taxisok megszüntették a blokádot, és az utak felszabadultak. Videó: Becsky András.

No Title

Egy emlékezetes hétvége 1990 októberében. A benzinár drasztikus emelése miatt október 26-án pénteken a taxisok és fuvarozók lezárták a fontosabb csomópontokat, hidakat és az áremelés visszavonását követelték. A felvétel szombat délelőtt és délután készült, édesapám filmezte az én unszolásomra, de nem nagyon mert többet, mert félt hogy valaki beléköt.

Kapcsolódó cikkek