Újabb akkugyár érkezését jelentették be: 580 milliárdból jön a Sunwoda Nyíregyházára

Megosztás

Szijjártó Péter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Sunwoda első körben egy 93 milliárdos beruházást hoz Magyarországra, csak a későbbi ütemekben fogják elérni a miniszter által ígért 580 milliárd forintot. Nyíregyházán ez lesz a második akkumulátorgyár: tavaly októberben jelentette be Szijjártó a W-Scope érkezését.

Sunwoda a világ tíz legnagyobb akkugyártója közé tartozik, első európai üzemüket hozták most Magyarországra azért, mert a kontinens autógyártói egyre komolyabb érdeklődést mutatnak a termékei felé. A cég első ütemben egy 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal együtt el fogja érni Szijjártó ígérete szerint az 580 milliárd forintot is, így – szintén a miniszter ígérete szerint – több ezer munkahelyet teremtve ezzel Nyíregyházán.

„Ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel, és ezzel már biztossá válik azon vállalásunk teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladjuk, hanem meg is duplázzuk” – emelte ki a miniszter.

Szijjártó beszédében kifejezetten igyekezett nyugtatni mindenkit a környezeti aggályok miatt: azt mondta, a Sunwodának a környezetvédelem kiemelten fontos, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni, ráadásul szennyvíz-előkezelőt is építenek.

A cég napelemparkot is telepíteni fog, és így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését, ami elősegíti, hogy Magyarország továbbra is azon kevés ország között lehessen, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett tudják növelni a gazdasági teljesítményüket. Mi több, a gyár csatlakozni fog az önkormányzati monitoring rendszerhez a levegő-, talaj- és vízszennyeződések megelőzésének garantálása érdekében – idézte a miniszter szavait a HVG.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban.

Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

Kapcsolódó cikkek