Aranyos, ötdekás kölykei születtek a Nyíregyházi Állatkert selyemmajmának

Megosztás

Az ikrek – kis termetük ellenére a felnőtt egyedekhez képest – nagyok, de így is hihetetlenül aranyosak. Az édesanya ráadásul egy Ukrajnából kimentett egyed, aki azóta nálunk találta meg élete párját.

A Nyíregyházi Állatpark saját közösségi oldalán számolt be az örömteli eseményekről.

“Ikrei születtek Kátyának, az első Ukrajnából mentett állatnak!

Kátya, a fehérpamacsos selyemmajom (Callithrix jacchus) 2022 márciusában érkezett egy Kijev mellől menekülő családtól Állatparkunkba.

A mindösszesen 14 cm-es, 200 grammos állatot folyamatos megfigyelés alatt tartották parkunk szakemberei és mivel kiváló egészségi állapotban volt, 2022 tavaszán megkezdtük a pár keresést a számára. Végül Overloonban találtunk egy vele hasonló korú 5 éves hím egyedet. A két állat összeszoktatása több lépésben zajlott, hiszen Kátya az idáig fajtárssal nem találkozott. A majmocskák összeismertetése sikeres volt, hiszen 2022 júliusa óta elválaszthatatlanok egymástól és idén ősszel családot alapítottak, Kátyának ikrei születtek!

Az ikerpár 5 hónapnyi vemhesség után jött a napvilágra és leginkább szüleik hátán csimpaszkodva töltik mindennapjaikat. Bár a kölykök mindössze kb. 5 dekagrammot nyomnak, méretük a felnőtt egyedekhez képest hatalmas, így a szülőpár felváltva hordozza őket.

A Brazíliában őshonos állatok már megtekinthetőek Állatparkunk Viktória Házában, ahol több más karmosmajom faj szomszédságában élnek” – tette közzé az állatkert.

Kapcsolódó cikkek