Illegális cigarettagyár működött egy szabolcsi család házában – lecsapott a NAV

Megosztás

Dohánylevelek szárításával, aprításával és értékesítésével foglalkozott egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei elkövetői kör, akiknél kutatást tartottak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói.

Az elkövetők házilag készített dohányvágó gépek segítségével aprították, darálták a kiszárított dohányleveleket, majd az így előállított dohányt értékesítették a fogyasztóknak. A gyártási és értékesítési folyamat megszakítása céljából a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a NAV Bevetési Igazgatóságával közösen tartottak több helyszínen kutatást, melyek eredményeképpen több, mint 140 kg különböző dohányterméket – szárított dohánylevelet, fogyasztási dohányt, dohánytörmeléket –, adózás alól elvont külföldi, illetve zárjegy nélküli cigarettát, ismeretlen eredetű alkoholtermékeket, valamint a dohánylevelek feldolgozásához használt darabológépeket foglaltak le.

A nyomozás során beszerzett adatok alapján az elkövetők több, mint 800 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek, melynek biztosítása érdekében a nyomozóhatóság ingatlanokat vett zár alá, illetve egy gépjárművet is lefoglalt.

A dohánygyártást végző elkövetőt költségvetési csalás, az értékesítést végző személyeket pedig pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a nyomozók.

Mivel a jövedéki termékek olyan ingatlanban voltak, ahol egy 2 éves kisgyermek is életvitelszerűen élt, és ezen termékekkel egy helyiségben is tartózkodott, ezért a gyermek védelme érdekében, az illetékes szervnél eljárást kezdeményeztek a pénzügyőrök.

A kutatások során a nyomozók elhullott agancsokat is találtak, emiatt a Rendőrség vizsgálatot indított, írta közleményében a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága

Kapcsolódó cikkek