A kórházi fertőzések listáján megtaláljuk a szabolcsi intézményt is

Megosztás

A magyar kormány igyekszik titkolni a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat, de a legfrissebb adatok rámutatnak, hogy az elmúlt években nem javult a helyzet, sőt a lista élén ugyanazokat az intézményeket találjuk, köztük a Szabolcs megyeit.

Minden korábbinál részletesebb kép rajzolódik ki a kórházi fertőzések magyarországi helyzetéről, miután a Direkt36 a Társaság a Szabadságjogokért segítségével megszerezte és feldolgozta az erről szóló, 2017-2022-es hivatalos adatokat, írja a Telex. Magyarországon ennyire friss és több évre visszamenő adatok még soha nem kerültek nyilvánosságra ebben a témában.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak tavaly az ötödik helyen állt fertőzések tekintetében, akárcsak 2022-ben, a Clostridium difficile fertőzések gyakoriságában. A clostridium difficile (CDI) nevű, súlyos hasmenést és kiszáradást okozó baktériumfertőzés, amely akár életveszélyes bélgyulladást is okozhat.

Aki szeretné megnézni, hogy adott években az egyes kórházak osztályain hogyan alakultak a fertőzések, az innen tudja letölteni a számszerű adatokat, innen pedig a grafikonokat. Az eredeti, NNGYK által kiadott adatokat a cikk alján szereplő linkekről lehet letölteni.

A teljes cikk a Telex oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkek