A semmivel felérő “kamuprojektre” vert el 133 millió forintot a nyíregyházi református gyülekezet

Megosztás

Valószínűleg a Balog Zoltán nevével fémjelzett botrány is az egyik oka annak, hogy kicsit jobban a körmükre néznek. Az első csontváz máris kidőlt egy 133 millió forintos eltapsolt összeg formájában. Külön érdekesség, hogy az egyház szabályai szerint Balogot nem is lehetett volna püspökké választani, mégis megtörtént. Vajon hogyan és miért?

A részleteket Hadházy Ákos képviselő osztotta meg a közösségi médiában.

“A nyíregyházi REFORMÁTUS GYÜLEKEZET 133 MILLIÓT (!) VERT EL “SZERVEZETI MŰKÖDÉS HATÉKONYSÁGJAVÍTÁSÁRA” (!), azaz a jó nagy SEMMIRE. Ez az egyetlen EU-s projekt mindent megmagyaráz abból, hogy miért lehetett püspök Orbán bizalmi emberéből úgy, hogy az egyház szabályai szerint nem is lett volna megválasztható. Hát a pénzért” – írja Hadházy Ákos.

Majd folytatta a részletekkel. Közérdekű adatigényléssel kikértem a projekt költségvetését és a 100 ezer forintnál nagyobb szerződéseinek adatait. A gyülekezet becsületére szóljon, hogy elég lassan és többszöri kérésre, de végül megkaptam őket. (innen letölthetőek: https://korrupcioinfo.hu/adatigenyles-3/ ) . Az “eredménytermékek”, tanulmányok tömkelege pedig a gyülekezet honlapján kereshetőek ki (https://refnyiregyhaza.hu/). Hogy ne kelljen sokat bogarászni, néhány kirívó példát a képek közé tettem, illetve a kommentekben külön linkeket is teszek a legdurvábbakból válogatva.

A részletekről alább, de előtte idemásolom, amit egy nagyon kedves református lelkész ismerősöm írt, amikor megmutattam neki az adatokat: ” A Nyíregyháza Városi Egyházközség kapott 136 milliót azért, hogy az intézményeiben a gondozottaknak jobb legyen. A gondozottak helyzete mit sem változott, viszont egy tanácsadó vállalkozás (33 millió) illetve egy egyházközség elnöksége sikeresen eloszthatott 100 milliót hozzá közel álló személyeknek. Lehet, hogy minden törvényes, de talán semmi sem etikus.”

Nos, kissé részletesebben arról, hogy hová tűnt ez a rengeteg pénz:

1) 33 milliót adtak egy Equinox Consulting nevű tanácsadó cégnek. Az eredmény egy sor frázisokat puffogtató “szakmai anyag” (pl, Minőségbiztosítási szabályzat , utánpótlási terv (ez egyébként egy töküres sablon), protokoll gyűjtemény, jógyakorlatok, stb). Érdemes a képeket és a kommentekbe tett linkeket böngészni, de egyik kedvencem a töküres “utánpótlási terv” sablon, illetve a “jógyakorlatok tárháza”, ahol pl ilyen fantasztikus ötleteteket kaphatnak a gyülekezet tagjai és alkalmazottai : “A nagyobb közösségeknél az ott szokásos találkozási alkalmak megfelelő alkalmazása elősegíti, hogy a közösség egymástól távolabb eső tagjai méltóképp láthassák egymást, ezáltal teremtődjön egy plusz esély az egymáshoz való kapcsolódásra”

2) Mintegy 60 milliót 250-440 ezres fizetésekre adták maguknak, különböző jogcímeken. Volt a projektnek szakmai vezetője, operatív vezetője, egyablakos ügyintézője (akármit is jelent), minőségbiztosítási adatrögzítője (akármit is jelentsen), műszaki ügyintézője, gazdasági ügyintézője, jogi tanácsadója, rendszergazdája.

3) A maradék pénze elsősorban számítástechnikai eszközöket vettek, de jutott két millió irodai bútorokra, 1.5 millió (!) nyilvánosság biztosítására, 6 millió a projektmenedzsmentre (a fenti , összesen 60 milliós béreken felül), kerekasztal beszélgetésekre (nagy asztal lehetett, mert alkalmanként 250 ezret számoltak el rá) stb.

136 millió a mai világban talán nem tűnik soknak, de hasonlítsuk például össze azzal, hogy a hatalmas ellenzéki adakozás pl ennyi pénzt tudott összeszedni az erőszak áldozatainak megsegítésére. Vagy gondoljunk bele, hogy a perselypénzből mennyi bevétele lehet a gyülekezetnek (amely egyébként mindig is az ország egyik leggazdagabb gyülekezete volt, a parókiája majdnem nagyobb, mint a temploma). És gondoljunk bele még egyszer, hogyan verték el az egészet.

Nos, az ilyen projektekkel vásárolta meg magának Balog exminiszter a püspöki hivatalt. Szörnyű belegondolni, hogy a kegyelmi botrány áldozatainak szenvedése kellett ahhoz, hogy egyáltalán felmerüljön valamilyen megtisztulás az lehetősége az egyházban. Még szörnyűbb belegondolni, abba, hogy ez nem biztos, hogy sikerül – írta Hadházy Ákos.

Kapcsolódó cikkek