Kisvárdai várfelújítás: “Elkergetik a kivitelezőt, és bejön helyette valakinek a valakije”

Megosztás

Már tavaly év végére elvileg be kellett volna fejeződnie a munkálatoknak. A megrendelő szerint a kivitelező kifutott az időből, a kivitelező szerint meg a megrendelő nem igazán akarta, hogy a vár kész legyen határidőre, ezért folyamatos akadályokat gördített a kivitelező elé.

A kisvárdai botrány, amelyről a legtöbben még felületesen sem nagyon értesülnek. Csaknem százszor módosított műszaki terv, régészeti feltárás és az ebből fakadó újabb elhúzódó engedélyeztetési eljárások miatt futott ki az időből a kisvárdai várat felújító generálkivitelező – legalábbis ezt állítja a cég ügyvezetője.

Vozák László, a várat felújító Korintosz Kft. igazgatója néhány héttel ezelőtt a Szabadeurópa.hu cikkéből tudta meg, hogy felbontották a vele kötött, 1,6 milliárdos szerződést. A megrendelő arra hivatkozott, hogy a vállalkozó folyamatosan tologatta a határidőket. Ám Vozák László álláspontja szerint ha a pénzt kezelő és a felújítást megrendelő Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. nem akadályozta volna a szerződésmódosítási kérelmüket a rekonstrukció idején felmerülő problémák miatt, már rég befejeződhetett volna a vár felújítása. Az ügyvezető azt állítja: Kisvárda meghatározó alakjai már évekkel ezelőtt azt mondták neki, jobb lenne, ha befejezné a vár felújítását, és átadná más vállalkozónak a terepet. Vozák László azonban nem tette.

A cégvezető interjút adott a lapnak; csak a Szabad Európa stábjának engedte meg, hogy forgasson a várban, amely szerintük 91 százalékos készültségben van, szemben a megrendelő állításával, aki szerint a komplexum körülbelül 71 százalékban van kész. A cég ügyvezetője azt mondja: ebbe a melóba is beleadtak apait-anyait, amikor 2021 elején elkezdték. De rengeteg problémával találták szemben magukat, olyanokkal is, amelyekről soha nem is álmodtak. Íme a videós összeállítás.

„Elkergetik a kivitelezőt és bejön helyette más, aki valakinek a valakije”

Az ügyvezető azt állítja: Kisvárda meghatározó alakjai már évekkel ezelőtt azt mondták neki: jobb lenne, ha levonulna a területről és átadná más vállalkozónak a vár felújitását. Vozák László azonban nem tette. Most úgy számolja: legalább félmilliárddal tartozik neki Kisvárda önkormányzati cége.

Kapcsolódó cikkek