Nyíregyháza a múltban: felismerjük a helyet és megközelítőleg az évszámot is?

Megosztás

Vannak, akik kimondottan szeretnek nosztalgiázni és a múltbeli képeket nézegetve kimondottan a különbségeket keresni az akkori és a mostani utcakép között. Mi felismerjük azonnal a helyet és legalább az évtizedet?

A villanyrendőr kinézete, illetve a szemben levő áruház neve azért némileg árulkodó, de akár még a gyalogosok öltözete, vagy éppen a rendkívül kevés jármű.

Igazi csoda került elő az “Emlékszel?” nevű közösségi médiás csoport egyik képén, ez ugyanis Nyíregyháza, méghozzá 1968-ból. És hogy egészen pontosan mit látunk és hogyan alakult? A tökéletes magyarázatot Holmár Zoltánnak köszönhetjük.

1948 és 1966 között Állami Áruház volt a neve, 1966 és 1968 között Nyírségi Áruház, majd 1968-tól a jól ismert Centrum. Az első neonreklámot 1961-ben kapta meg, de 1966-ban lecserélték a képen láthatóra. A tőle jobbra lévő Csemege ABC 1968 őszétől 1994 őszéig működött. Jól látható a város első “villanyrendőre”, azaz rendőrlámpája is, amelyet 1967 őszén helyeztek üzembe – írta Zoltán. Egy időben kicsit máskor készült képet is mellékelt ehhez.

A mostani Nyíregyháza tetszik jobban, vagy az 1968-as? (Fotó: FORTEPAN)

Kapcsolódó cikkek