Csütörtök este élő adásban fog összecsapni Magyar Péter, Deutsch Tamás és Dobrev Klára

Megosztás

Élő adásban vitáznak a képviselőjelöltek. Ilyen majdnem húsz évvel ezelőtt fordult elő utoljára.

A tizenegy listát állító szervezet vezetőjének vitáját Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs moderálja majd.Ám nagy szócsatára nem kell készülni, hiszen egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, öt hozzászólás formájában.

A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig egy percben reagálnak az előttük elhangzottakra. A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet.

Az egyes hozzászólások esetén a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy kollégáink az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező.

A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a felvétel helyszínén:

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Donáth Anna – Momentum,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik,
  • Magyar Péter – Tisza Párt,
  • Tóth Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

A vita során négy fő témát fognak érinteni, amelyeket az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás tavaszi felmérése alapján választottak ki a szervezők. Az Eurobarométer azt vizsgálta, hogy az uniós polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.

Csakhogy a Telex később kiszúrta, hogy valamit benéztek az MTVA-nál, a levelükben említett felmérés szerint ugyanis valójában a négy legfontosabb témának a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelmet, a közegészségügy helyzetét, a gazdaság támogatását és az új munkahelyek teremtését, valamint a biztonságot tartják az uniós állampolgárok. A magyar embereknél pedig a közegészségügy, a gazdaság támogatása és az új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a szegénység elleni harc szerepeltek kiemelt helyen.

A témák nem változtak, de Papp Dániel, MTVA vezérigazgató levele szerint kizárhatják a résztvevőket, ha eltérnek a vita szabályozott menetétől. A jelölteknek előzetesen alá kellett írniuk, hogy elfogadják a szabályzatot. Ezt a momentumos Donáth Anna „lelkiismereti okokból” elutasította, ám a vitán ő is ott lesz. „A lelkiismeretem és a képviselői esküm ugyanis egyaránt tiltja, hogy lemondjak a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságomról.”

„Szégyellje magát Papp »Hírhamisító« Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van” – reagált a vita szabályzatára Magyar Péter. A Tisza Párt EP-listavezetője aláírta a nyilatkozatot, de kifogáslistát küldött a szervezőknek, amelyben jelezte, hogy ő arról fog beszélni, ami szerinte a magyar embereket érdekli. Ha nem engedik beszélni, vagy kizárják a vitából, akkor szerinte mindenki látni fogja, „hol tart a magyar közmédia”.

Kapcsolódó cikkek