Ön milyennek látta a köztévés vitát?

köztévés vita

Megosztás

18 év után ismét elérkezett a pillanat, amikor a köztévén választási vitaműsort sugároztak. Legalábbis valami olyasmit, ami jóindulattal annak nevezhető. Mert vita az nem volt.

Az elmúlt hetek egyik forró belpolitikai témája a köztévés vitaműsor volt. Magyar Péter gyakorlatilag kész tények elé állította az MTVA-t, azt üzente meg, ha nem lesz vita, akkor tüntetést szervez a közmédia épülete elé. Ezután Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója megüzente, hogy a Várkert Bazárba szervezik meg az EP-listavezetők vitáját. Utána is ment a polémia azon, kik és milyen feltételek mellett vehetnek részt, de május 30-án este megtörtént a csoda, az ellenzéki jelöltek ismét elmondhatták a politikai álláspontjukat élőben.

Igaz, a témákat és az időkereteket a közmédia határozta meg, az egyperces bemutatkozás mellett 3X2 percet kapott mind a tizenegy résztvevő, hogy az Európai Unió védelme és biztonsága; a migráció/menekültügy; valamint a mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló) témájában kifejtse álláspontját; illetve az esemény végén mindenki kapott még egy percet, hogy reagáljon az elhangzottakra és összefoglalja mondanivalóját.

A tizenegy résztvevő az alábbi sorrendben fejtette ki politikai álláspontját:

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Donáth Anna – Momentum,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik,
  • Magyar Péter – Tisza Párt,
  • Tóth Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

A beszélgetést moderátora Volf-Nagy Tünde, Novák Katalin egykori kommunikációs igazgatója volt és Németh Balázs, aki a közmédia híradóját vezette évekig, mielőtt a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot rendező cég vezérigazgatója lett.

Ki-ki elmondta a maga monológját, de valódi vita nem alakult ki, ezt az időkorlát és a tizenegy szereplő jelenléte nem is nagyon engedte. Bár a kormánypárti sajtó pénteken Deutsch Tamás jó szereplését emelte ki, erről erősen megoszlanak a vélemények. A sokszor papírból felolvasott kampányszöveg nem volt meggyőző és nemigen szólt Fidesz törzsszavazóin túl. Kérdés, nem unalmas-e már nekik is a sorosozás, a dollárbaloldalazás és a háborúpártisággal való vádaskodás.

Utóbbira ügyesen riposztolt Márki-Zay Péter, aki mikor Deutsch a politikai ellenfeleit háborúpártinak nevezte, többször is „Csád” bekiabálással reagált, utalva arra, hogy a magyar kormány az afrikai országba küldött magyar katonákat és a hírek szerint a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban.

Donáth Anna, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Magyar Péter megszólalásaiban főként a tizenötödik éve hatalmon lévő Fideszt kritizálták, de Deutsch erre nem válaszolt. Donáth a kegyelmi döntés kapcsán az egyik műsorvezetőnek is kérdést szegezett, hogy valóban Orbán Viktor állt-e Novák Katalinnak a K. Endrének adott kegyelemi mögött, de Volf-Nagy Katalin elhárította a kérdést.

A legtöbb veszítenivalója Magyar Péternek volt, aki ilyen vitán még nem vett részt, és látszott rajta, hogy otthonosabban mozog nagygyűléseken, mint ilyen körülmények közt, nem sikerült akkora figyelmet magára vonnia, mint amilyenre előzetesen számítottunk. Amikor a Várkert Bazár előtt beszél a vita előtt, DK-s szimpatizánsok jelentek meg zászlókkal, akiket arra kért, tegyék el a lobogókat, majd amikor harmadjára is arra kérte őket, hogy hagyják el a helyszínt, belengette, hogy különben a rendőröket kell megkérje, hogy vezessék el Dobrev Klára szavazóit/rajongóit. Magyar a vita után ismét szólt a tömeghez, és nemcsak a Fideszt, de ellenzéki ellenfeleit is támadta. A vitában Magyar Péter elmondta, hogy a Tisza Párt hazahozza az uniós forrásokat, és képviselői valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni, június 9-én pedig eldönthetik a magyarok, hogy propagandát és korrupciót, vagy tiszta közéletet és igazságot szeretnének.

Az MKKP sajnálja a legjobban, hogy el kellett bohóckodni ezt a vitát, Bruti, a párt által felkért humorista riposztjaival mégiscsak adott egyfajta jó hangulatot az eseménynek.

A politikai viták tovább folytatódnak, május 31-én a Partizánban Vitézy Dávid és Karácsony Gergely főpolgármesteri vitájával, valamint június 1-jén szombaton az ATV-n, ahol ugyancsak EP-listavezetői vita lesz, de kevesebb résztvevővel (Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek listavezetője; Donáth Anna, a Momentum listavezetője; Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője és Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője között, ők vettek részt korábban a Partizán által szervezett vitán is). Vasárnap este 20:25-től pedig a fővárosi listavezetők televíziós vitáját közvetíti a csatorna.

Kapcsolódó cikkek