Újraszámlálás után is Karácsony Gergely maradt a budapesti főpolgármester

Karácsony Gergely

Megosztás

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai maratoni ülést követően zárták le az érvénytelennek minősített voksok felülvizsgálatát a fővárosi főpolgármester-választáson. Sasvári Róbert elnök jelentette be, hogy a vizsgált 24592 szavazólap közül 560-at érvényesként könyveltek el.

Pénteken este, nem sokkal fél nyolc előtt hozták nyilvánosságra, hogy az újraszámolás eredményeként Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 395 korábban megkérdőjelezett voksot kapott.

Csaknem 24600 szavazat felülvizsgálatára kényszerült a testület Vitézy Dávid, az ellenzéki főpolgármester-jelölt fellebbezése nyomán. A korábbi adatok szerint Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal megelőzve nyerte el a főpolgármesteri tisztséget. Vitézy rendszerszintű anomáliákra hivatkozva támadta meg az eredményt.

Az NVB pénteki estéjén két fellebbezést tárgyalt, melyek egyike az érvénytelen voksok újraszámlálására vonatkozott. Beszámoltak, hogy június 12-én döntöttek erről, a feladattal pedig a Nemzeti Választási Irodát bízták meg. A kerületek idejében értesítették a helyi bizottságokat az urnák felnyitásáról. Felidézték, hogy péntek reggel már láttak neki a kifogásolt szavazatok átvizsgálásának.

Karácsony Gergely nyilatkozik az újraszámlálási eredmények kihirdetése után

Arról is tájékoztattak, hogy a IV. és VII. kerület eredménye ellen is érkezett panasz, mert a fellebbező állítása szerint olyan szavazólapokat alkalmaztak, amelyeken nem volt egyértelmű, hogy az egyik jelölt, Szentkirályi Alexandra visszalépett a versengésből. A beadványozó, vagyis Vitézy Dávid tábora ezért ezekben a körzetekben a voksolás megismételését követelte.

Az NVB pénteken este számolt be arról, hogy az érvénytelen voksok újraszámolása után Grundtner András 53, Karácsony Gergely 112, Vitézy Dávid pedig 395 érvényes szavazatot szerzett ezekből. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Választási Bizottság értékelése alapján is Karácsony Gergely szerezte meg a főpolgármesteri tisztséget, igaz, csupán 41 szavazat különbséggel.

Az eredmény ismertetését követően a Facebookon közzétett bejegyzésében Vitézy gratulált ellenfelének. Kijelentette azonban, hogy ez gyakorlatilag döntetlen eredmény, mindössze 0,005% volt közte és Karácsony között a különbség. Hozzátette, két jogorvoslati kérelem elbírálására vár még a végső, jogerős végeredmény kihirdetése előtt.

Kapcsolódó cikkek