Döntött a Kúria: Karácsony Gergely a főpolgármester és pont – ám még mindig nincs vége

Megosztás

A magyar jogrendszer szerint ugyanis még mindig meg lehet támadni ezt a döntést is, de jelen állás szerint úgy tűnik, Karácsony Gergely minimális különbséggel, de legyőzte Vitézy Dávidot a fővárosban. Lesz-e vajon folytatás még?

Harmadszor is eredményt hirdettek a június 9-i főpolgármester-választáson. Ezúttal a jogorvoslati eljárásokról döntő Kúria mondott ítéletet. A döntésből kiderült, hogy sem Karácsony, sem Vitézy nem mutatott olyan bizonyítékot, amely a választás megismétlését, vagy a szavazatok további újraszámolását indokolta volna. Karácsony Gergely jelezte, hogy eszerint ő lesz a főpolgármester, amit elfogad. A részletekről a Hvg.hu számolt be.

Karácsony a számára kedvező eredményt megtámadva, beadványával azt akarta elérni, hogy egész Budapesten ismételjék meg a főpolgármester-választást. Szerinte nem zárható ki, hogy a voksolás és az újraszámolás között manipulálták a szavazólapokat, és mivel sok, a budapesti 1354-ből 649 szavazókörben vált így bizonytalanná a voksok hitelessége, ezért nemcsak ezekben, hanem az összes kerületben új választás kell. 

Vitézy ezzel szemben beérné azzal is, ha csak újraszámolnák a voksokat, de nemcsak a mintegy 25 ezer, eredetileg érvénytelen és június 14-én átvizsgált szavazatot számolná újra, hanem az összes, mintegy 800 ezret, mert gyanítja, hogy sok a hibásan besorolt voks. Elfogadhatónak tartaná azt is, ha csak a IV. és VII. kerületben ismételnék meg a választást, mert ott megtévesztően húzták ki a javára visszalépő fideszes jelölt nevét. 

A Kúria döntése 12 óra után még nem volt elérhető a honlapjukon, de Karácsony Gergely már értesülhetett róla, mert azt posztolta a Facebookra:

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, amelynek értelmében a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.

Később felkerült a Kúria honlapjára a döntés Karácsony és Vitézy fellebbezéséről is. Ezekben valóban az áll, hogy a Kúria helybenhagyja a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely szerint 41 voks különbséggel Karácsony a főpolgármester-választás győztese. A határozatban azt írják, hogy

sem Karácsony, sem Vitézy bírósági felülvizsgálati kérelme nem alapos.

A Kúria ítéletének nyilvánosságra hozása után posztolt a Facebookon Vitézy Dávid is. Azt írta:

Gratulálok Karácsony Gergelynek, hogy a Kúria elutasította az indítványát. A saját beadványának elutasítása után talán senki nem ünnepelte még úgy a független magyar bíróságokat, mint ahogy most ő teszi.

A Kúria döntése amúgy még nem feltétlenül zárja le a főpolgármester-választás körüli jogvitát, mivel ez a döntés is megtámadható. Három napig alkotmányjogi panasszal lehet fordulni az Alkotmánybírósághoz (Ab). Az Ab-nak 6 nap alatt kell eljárnia, 3 napja van a panasz elutasítására vagy befogadására, utóbbi esetben pedig újabb 3 nap a döntéshozatalra. Vagyis minden jogi lehetőség és határidő kimerítése esetén   

arról, hogy ki lesz a főpolgármester októbertől, a végleges és jogerős döntés akár július 5-éig is várathat magára. 

Kapcsolódó cikkek