Színes a szabolcsi nyári táborok kínálata

Túri túra indul (Forrás: gyerektabor-kereso.hu)

Megosztás

Végre minden gyerek és tinédzser fürödhet a vakáció adta szabadság örömeiben. A szüleik viszont nem ilyen szerencsések, nekik kevés esetben adatik meg két havi szabadság. A nagyszülők vigyázó tekintete ekkor válik igazán fontossá. Emellett, aki teheti, egy-egy hétre nyári táborba fizeti be gyermekét, ahol változatos tematika mentén tölthetik el a nyár értékes perceit. Aki még nem döntött egy tábor mellett sem, kapja össze magát, mivel a létszámok gyorsan betelnek.

Végre jól érezhetik a gyerekek magukat (Forrás: nyiregyhaza.hu)

Habár természetesen számtalan népszerű tábort a Balaton közelébe szerveznek, azért Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is számos izgalmas, bentlakós és napközis tábort kínálnak a szervezők. Jelenleg több mint ezer táborturnus érhető el a Táborfigyelőn országszerte, de külön-külön értékelve a heteket, már csak pár hely szabad az egyes táborokban, így aki még nem foglalt vakációs programot gyermekének, érdemes minél előbb megtennie. Országszerte nagyságrendileg 4000-4500 táborról van tudomásuk, viszont ezek nagy többsége már betelt – tájékoztatott Tóth Béla, az oldal ügyvezetője.

A legnépszerűbb táborcélpontok között Pest, Bács-Kiskun és Veszprém vármegyéket találjuk, de sok gyermek vakációzik Somogy és Fejér vármegyékben is. Továbbra is optimális a táborkínálat földrajzi eloszlása is, országszerte elérhetőek minőségi táborok, így a családoknak nem kell túl sokat utazni egy-egy kiválasztott táborért.

Egy szabolcsi lovastáborban (Forrás: gyerektabor-kereso.hu)


A legnépszerűbb tábortéma idén is a sporttábor, amit zsinórban már a harmadik esztendőben választottak a legtöbb gyermek részére a szülők. Az ezüstéremmel a kalandtáborok büszkélkedhetnek, míg a dobogó harmadik fokára döntetlen eredménnyel jutottak az idegen nyelvi, elsősorban angol táborok, illetve a katonai táborok. Nagyon sokan még állatos, készségfejlesztő, lovas és horgásztábort is.


Rekordszámú újfajta, meghökkentő vagy akár extrém tematika is található a kínálatban. A gyerekek és szüleik választhatnak idén, hogy a táborban a mesterséges intelligenciáról tanulnak, esetleg Android alkalmazást fejlesztenek, gyermek-kutya kommunikációs tanfolyamon vesznek részt, Harry Potter kalandjaiban merülnek el, saját kisjátékfilmet forgatnak, amit a tábor végeztével moziban mutatnak be a szülőknek, netán űrrakétát építenek. Ezenkívül mehetnek sakktáborba, megtanulhatják a méztáborban a méhészet és a mézkészítés csínját-bínját. Mindez pedig még csak egy szelete a kínálatnak.


A táborozó gyerekek száma valamelyest csökkent, a tavaly rekordszámú, 230 ezer résztvevővel szemben, idén 215 ezer táborozóval számolhatunk. Tóth Béla szerint ennek első számú oka, hogy a nyári szünet egy héttel rövidebb lett, idén tíz héten át vakációzhatnak a gyerekek. A táborozók többsége öt-tizenhat év közötti korosztályból kerül ki, viszont a modern, újfajta témákkal (Mesterséges Intelligencia tábor, Tiktokker tábor, Android alkalmazásfejlesztő tábor) a tizenhét-tizennyolc éves fiatal felnőtteket is sikerül visszacsábítani a táborozók közé. A tábori felügyelők között sokéves tapasztalattal rendelkező táboroztatók, tanárok, tanítók és óvodapedagógusok is vannak, táboronként eltérő megosztásban, így a gyerekek szakszerű és élménydús felügyelete megoldott a nyári táborokban.

Közösségépítés is a cél (Forrás: nyiregyhaza.hu)

Sajnos a táborszervezők költségei, a bérleti díjak, a múzeumi, strand és állatkerti belépők, de legfőbb tételként a gyermekétkeztetés ára nagymértékben növekedett, így a nyári táborok árai átlagosan tíz-tizenöt százalékkal növekedtek. Azt látni kell, hogy az emelkedés nem fedi le a költségek növekedését, a táboroztatók igyekeznek egy olyan arany középutat megtalálni a táborárak tekintetében, ami a családok számára még kigazdálkodható, de számukra sem veszteséges működést vetít előre. Így egyelőre elfogadható szinten sikerül tartani a nyereségrátát ahhoz, hogy a következő években is számíthatunk bőséges táborkínálatra.

Szabolcsveresmarton például augusztus végéig folyamatosan várják a tíz-tizennyolc éves korosztály tagjait egy katonai élménytáborba, ahol a résztvevők életkori sajátosságaiknak megfelelően megismerkedhetnek a katonák mindennapjaival, de lézerharc, airsoft, paintball és íjászat között a strandon is csobbanhatnak. A nagyhódosi, augusztus eleji táborban sporttábor és kézműves tábor tematikát kínálnak 55 ezer forintért, a nyolc és tizenhat közötti korosztálynak. Kenuzhatnak a Túron, kerékpártúrán vehetnek részt és természetesen strandolhatnak is. Kipróbálhatják magukat íjászkodás, röpi, foci, táncos mozgásformák és vetélkedők terén is. Illetve kreatív tevékenységek garmadája, agyagozás, gyöngyfűzés, számfestés, élményfestés, arcfestés vár a kézműves táborba jelentkezőkre. A máriapócsi Színjátszó és musical táborba tizenkét-tizennyolcas korosztályt várják július 8 és 14 között. A tizennyolcadik éve megtartott Országos Színjátszó és Musical Táborban nyíregyházi és budapesti színészek, zenészek, táncosok vezetésével, részvételével négy-öt fős csoportban dolgoznak a fiatalok.

Fotó: gyerektabor-kereso.hu, nyiregyhaza.hu

Források: Táborfigyelő, gyerektabor-kereso.hu

Kapcsolódó cikkek