Megvan az ötödik magyar aranyérem: Márton Viviána szerezte taekwondoban

Márton Viviána

Megosztás

Ez egy olyan siker volt, amire nem készült az ország: a 18 éves Márton Viviána a 67 kilósok mezőnyében meggyőzően hódította el az olimpiai bajnoki címet.

Ezzel a győzelemmel a sportág legnagyobb hazai sikerét érte el, korábban még csak érmünk sem volt taekwondóban.

A döntőben Márton ellenfele a szerb Aleksandra Perisics volt, aki nem kis tapasztalattal rendelkezett: világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes. Ez a tény még inkább kiemeli Márton teljesítményének értékét.

A mérkőzés első menete óvatos kezdéssel indult, de hamarosan Márton vette át az irányítást. Egy fejre mért találattal szerezte meg az első pontokat, majd egy testtalálattal 5-0-ra növelte előnyét. A menet végül 7-1-es magyar vezetéssel zárult. Eközben a szerb csapat elvesztette az egyetlen videós visszanézési (challenge) lehetőségét, miután tévesen ítéltek meg egy szituációt.

A második menetben Márton rövid ideig hátrányba került, de gyorsan visszavette a vezetést két sikeres testrúgással. A folytatásban kiváló védekezést mutatott be, és végül 4-2-re nyerte a menetet, ezzel bebiztosítva olimpiai bajnoki címét.

Márton Viviana magyar szülők gyermekeként született Spanyolországban, Tenerifén, sportos családban nőtt fel: édesapja kick-boxolt, édesanyja kézilabdázott. Viviána ikertestvére, Luana szintén kiváló taekwondós, ami egyedülálló testvéri rivalizálást és támogatást jelent karrierjükben. Érdekes, hogy bár egypetéjű ikrek és csupán egy centi különbség van köztük, Viviána és Luana különböző súlycsoportokban versenyeznek. Ez a döntés részben stratégiai, részben érzelmi alapú: nem akartak egymás ellen küzdeni és a családot is meg akarták kímélni ettől a helyzettől. Így Luana az 57 kg-os, Viviána pedig a 67 kg-os kategóriában indul. Ez Viviána számára extra kihívást jelentett, mivel “bele kellett erősödnie” ebbe a súlycsoportba.

Márton Viviána

Az olimpiai felkészülés érdekében a család Madridba költözött. Itt edzőjük a nemrég visszavonult finn olimpikon és országos bajnok, Suvi Mikkonen lett. Bár Luana nem kvalifikálta magát az olimpiára, Viviána edzőpartnereként kulcsszerepet játszott testvére sikerében. Érdekesség, hogy a 2023-as felnőtt világbajnokságon Luana lett világbajnok, míg Viviana – egy térdműtét utáni visszatérés részeként – a kilencedik helyet szerezte meg. A kvalifikációs szabályok miatt azonban a világbajnoki cím nem jelentett automatikus olimpiai részvételt.

Viviána kétszeres korosztályos Európa-bajnok lett, ami már jelezte kivételes tehetségét. Az olimpiai kvalifikációt a szófiai tornán való győzelemmel szerezte meg, ami után Párizsban történelmet írt: megszerezte Magyarország első taekwondo érmét az olimpiák történetében, rögtön a legfényesebbet, az aranyat.

Kapcsolódó cikkek