Ha nehezen is, tizenegyesekkel továbbment a kupában a Szpari

Nyíregyházi Spartacus

Megosztás

A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójában a másodosztályú Vasast kapta ellenfélként a Nyíregyházi Spartacus. Nehéz meccsen, de végül sikerült továbblépni.

A tavalyi NB II-es évadban októberben szenvedte el első vereségét a Szpari, a Vasas 3-0-ra verte meg a nyírségi csapatot Angyalföldön. Az áprilisi visszavágóra (melyet a nyíregyházi stadion építése miatt Balmazújvárosban rendeztek) már teljesen más képet mutatott a játék, a két feljutásért küzdő csapat mérkőzésén meggyőző nyíregyházi győzelem született, 3-1-re múlta felül a NYSFC a fővárosi ellenfelét.

Most ismét pályára lépett egymás ellen a két csapat, és mivel a Vasas a lecsúszott a feljutásról, a Magyar Kupa szabályai alapján, mint másodosztályú csapat, ők voltak a pályaválasztók. A magyar labdarúgás egyik érdekessége, hogy ez volt Pintér Attila első mérkőzése a Vasas vezetőedzőjeként, miután átvette a pozíciót Gera Zoltántól. (Az angyalföldi csapat nem volt ismeretlen helyzetben, hiszen néhány hónappal korábban hasonló edzőváltáson estek át, amikor Gera Zoltán vette át az irányítást. Akkor a csapat egy alacsonyabb osztályú ellenfél ellen küzdött meg a kupában, míg most egy jóval erősebb kihívással néztek szembe.)

A mérkőzés rendkívül izgalmasan alakult. Már az 5. percben veszélyeztetett a Vasas, de az igazi áttörésre néhány percet várni kellett. Urblík József remek lövésével szerezte meg a vezetést a hazai csapatnak. Az első félidőben további lehetőségek is adódtak az angyalföldiek előtt, többek között Tóth Milán és Rácz Barnabás révén, de ezeket nem sikerült gólra váltani.

A 41. percben egy vitatott szituációból tizenegyeshez jutott a Vasas, az esetnek volt egy különös pikantériája. A Vasas házi gólkirálya Tóth Milán veszélyes pozícióba került a jobbösszekötő helyén, a támadó játékos a tizenhatoshoz érve összeütközött a kapujából merészen előrevetődő Tóth Balázzsal, a debütáló nyíregyházi kapussal, aki egyébként a testvére. Az eset után mindkét játékos a földre került az ütközés után. A VAR-vizsgálat után az egyébként végig erősen véleményes módon játékot vezető Erdős József tizenegyest ítélt. Radó András lövését Tóth Balázs azonban hárítani tudta, így csak egygólos előnnyel ment a szünetben a Vasas az öltözőbe.

A második játékrészben fordulat következett be. Tímár Krisztián, a Nyíregyháza edzője két cserével frissítette csapatát, ami azonnal meghozta az eredményt. Nagy Barnabás remek centerezését Eppel Márton mesteri módon értékesítette, ezzel egyenlítve az állást. A rendes játékidő hátralévő részében, majd a hosszabbításban is adódtak lehetőségek mindkét oldalon, de újabb gól nem született, így tizenegyesrúgások döntöttek a továbbjutásról.

A büntetőpárbaj rendkívül szoros küzdelmet hozott. Mindkét csapat magabiztosan értékesítette első hat tizenegyesét, olyan játékosok voltak eredményesek, mint Urblík József, Könyves Norbert, Vida Máté, Lehoczky Roland, Tóth Milán és Otigba Kenneth a Vasas, illetve a sérüléséből visszatérő Myke Ramos, Kovácsréti Márk, Keresztes Krisztián, Baki Ákos, a debütáló grúz válogatott Mika Kvekveszkiri és Jaroslav Navrátil a Nyíregyháza oldalán. A hetedik körben dőlt el a mérkőzés: Rácz Barnabás lövését Tóth Balázs kivédte, míg Nagy Barnabás higgadtan értékesítette a maga lehetőségét, ezzel eldöntve a továbbjutás kérdését.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón mindkét edző értékelte a látottakat. Pintér Attila kiemelte csapata kiváló teljesítményét, különösen az első félidőben mutatott játékukat dicsérte. Köszönetet mondott a szurkolóknak a támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy a bajnoki mérkőzésekre még többen látogatnak majd ki.

Tímár Krisztián, a Nyíregyháza vezetőedzője elégedett volt csapata küzdőszellemével, külön kiemelve Tóth Balázs kapus teljesítményét, aki kulcsfontosságú védésekkel járult hozzá a győzelemhez.

A mérkőzés végeredménye: Vasas FC – Nyíregyháza Spartacus 1-1 (1-0, 1-1, 1-1), tizenegyesekkel 6-7. A drámai győzelemmel a Nyíregyháza továbbjutott a Magyar Kupa legjobb 32 csapata közé, sorsolás jövő héten.

A következő kupaforduló előtt azonban még egy nagyon komoly mérkőzés vár a Szparira: az új stadionban az ősi rivális Debrecen ellen kellene javítani a bajnokságban.

Fotók: Nyíregyházi Spartacus

Kapcsolódó cikkek