Fiatalok mérték össze tudásukat a Haditorna megyei fordulóján

Megosztás

Idén is meghirdette a több mint tízéves múltra visszatekintő Országos Haditorna Versenyt a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség; a verseny elsődleges célja a sport és az egészséges életmód népszerűsítése, a honvédelmi nevelés, ezeken keresztül pedig a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése.

Többféle versenyszámban próbálhatták ki magukat azok a középiskolások, akik négytagú csapatokban indultak a Haditorna versenyen, amelynek megyei fordulóját a Sóstói Múzeumfaluban rendezték meg. Az idei évben 27 csapat vett részt a Honvédelmi Minisztérium megbízásából a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság által szervezett programon. Kertész József őrnagy, az 5. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője szerint a verseny célja, hogy erősítse a honvédelem és a társadalom közötti kapcsolatot, valamint az egészséges életmód népszerűsítésére is fókuszál.

A Sóstói Múzeumfalu évről évre méltó helyszínt biztosít a megmérettetésnek. A fiatalok előzetesen megkapták a versenyfeladatokat, hogy megfelelően fel tudjanak készülni, sokan közülük már több éve visszajárnak a megmérettetésre. A feladatok között szerepeltek olyan elméleti és gyakorlati kihívások is, amelyeket az iskolai testnevelésórákon és egyéb programokon gyakorolhattak be.

A verseny során a diákoknak lézeres lövészetben, váltófutásban és gránáthajításban kellett helytállniuk, emellett akadálypályákon is teljesíteniük kellett. Az egészségügyi állomáson a kötözési technikák elsajátítása is fontos része volt a programnak. A csapatok teljesítményét az idő és az ügyesség alapján értékelték, és különdíjakkal jutalmazták a legjobb részeredményeket is.

A nyiregyhaza.hu tájékoztatása szeritn nyíregyházi iskolák is képviseltették magukat, többek között a Kölcsey és a Krúdy gimnázium diákjai is rajthoz álltak. Míg a Kölcsey tanulói már rutinos versenyzők, a Krúdy diákjai most először vettek részt a tornán, de nagy lelkesedéssel és kihívások iránti érdeklődéssel vágtak neki a feladatoknak. Az országos döntőt tavasszal rendezik meg, ahol a megyei fordulók legjobbjai mérkőznek meg a győzelemért.

Fotó: honvedelmisport.hu

Kapcsolódó cikkek