Ahol az alma nem csak gyümölcs, hanem a kultúra része is

Megosztás

Messze földön híres az almájáról Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, a gyümölcs termesztése komoly hagyományokkal bír. Ma már azonban a technológiai fejlettség is meghatározó szempont, az elmúlt években több milliárd uniós pénz érkezett a magyar gazdák segítségére.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye évszázadok óta Magyarország almatermesztésének egyik központja. A térség természeti adottságai – a kiváló talajminőség és az éghajlat – ideális körülményeket biztosítanak az almatermesztéshez. Az alma nemcsak gazdasági jelentőséggel bír a megyében, hanem kulturális örökségként is számon tartják, amit a Nemzeti Értéktárba való felvétele is bizonyít.

A megye almatermesztése az 1930-as évektől kezdve jelentős fejlődésen ment keresztül, különösen a II. világháború után. Az 1950-es években azonban a helytelen gazdaságpolitika miatt a telepítések üteme lelassult. Ennek ellenére a térség továbbra is meghatározó szerepet tölt be az ország almatermesztésében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében többféle almafajtát is termesztenek, melyek közül a legelterjedtebbek a jonatán, idared, golden delicious, gála és a mutsu. Ezek közül a jonatán és az idared különösen népszerű a tárolhatóságuk és savanykás ízük miatt, míg a gála és a golden delicious inkább friss fogyasztásra, illetve exportpiacokra kerülnek. A feldolgozóipar számára a szabolcsi alma értékes alapanyag: gyártanak belőle 100%-os gyümölcslevet, pürét, aszalványokat, és egyre népszerűbbek a helyi, kézműves almachips és almabor termékek is.

Az almatermesztés támogatása érdekében számos uniós forrás érkezett a térségbe. Ezek a támogatások lehetővé tették a gazdák számára, hogy modernizálják gépparkjukat, korszerűsítsék ültetvényeiket, és fejlesszék feldolgozókapacitásaikat.

A Nobilis Első Hazai Zrt. egyik kiemelkedő fejlesztése egy új gyümölcsfeldolgozó technológia és gyártósor kialakítása volt, amely prémium minőségű aszalt gyümölcsök előállítására alkalmas. Valamint olyan technológiai újításokat vezettek be, amelyek természetes anyagokkal váltották ki a kén-dioxidot a szárított alma előállításánál, javítva a termék minőségét. A cég több száz millió forint uniós támogatást nyert.

A szabolcsi alma minőségének és hírnevének elismeréseként az Európai Bizottság 2023-ban jóváhagyta a “Szabolcsi alma” elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába. Ez a döntés nemcsak a termék minőségének elismerése, hanem hozzájárul a térség gazdasági fejlődéséhez is.

Összességében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye almatermesztése nemcsak gazdasági, hanem kulturális szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. A múlt hagyományaira építve, a modern technológiák és uniós támogatások segítségével a térség továbbra is meghatározó szereplője marad Magyarország almatermesztésének.​

Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Bizottság hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem a Bizottság nem vonható felelősségre miattuk.

(kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikkek