Nyíregyházát is érinti: a kormány elismerte, hatalmas pénzt von el az önkormányzatoktól

Megosztás

A többi szabolcsi várost is érinti. Még kevesebb mozgástere lesz az egyes településeknek és még inkább a Fidesztől fog függni, hogy melyik város mit engedhet meg magának költségvetésében. Mivel Gödön bejött a dolog, nem lettek mindent elsöprő tüntetések az önkormányzat(ok) ellehetetlenítése miatt, most jöhet a többi város ugyanazon ötlet alapján.

Nagyon keresni kell már az önkormányzatok bevételei között, amit még el lehet vonni és egy kormánypárti irányítású helyre átcsatornázni, de ismét sikerült találni ilyet, az iparűzésiadó-bevételek nagy része is repül a városoktól, helyette egy közös “területfejlesztési alapba” kellene ezt befizetni, ahol a pénzek sorsáról nem túl nagy meglepetésre Fidesz-KDNP vezetésű testület(ek) dönthetnek.

Navracsics Tibor után Varga Mihály is arról beszélt, hogy a kormány az iparűzésiadó-bevételek egy részét elvenné a helyi önkormányzatoktól, és a pénzt egy területfejlesztési alapba csatornázná át.

„Készülünk az iparűzési adó (hipa) rendszerének átalakítására. Ez nem vesz el pénzt az önkormányzatoktól, de átalakítja a területfejlesztést. Egy alapban gondolkodik a kormány, a járási szintű fejlesztéseket hangolja ezen keresztül össze a kormány” – erősítette meg Varga Mihály pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága előtt tartott meghallgatásán.

A tárcavezető szerint a hipa-bevételek növekedése 115-120 milliárd forint lehet jövőre „ebből lehet forrásokat átcsoportosítani területfejlesztési célokra”.

Jegyezzük meg: azzal szemben, amit a miniszter sugallt,

ez a helyi önkormányzatok megsarcolása. Ugyanis nemcsak a hipa-bevételek nőnek, hanem az árak is, vagyis az önkormányzatok költségei is.

Tehát a kiadásaikhoz viszonyítva az önkormányzatoknál kevesebb bevételt hagyna a kormány. Egyébként mára a hipa az önkormányzatok utolsó érdemi önálló bevételi forrása, most ennek egy részét venné el a kormány, és bizony annak sem fognak örülni a helyhatóságok, hogy bár visszakaphatják a pénz egy részét, azt már a kormány dönti el, hogy mire költhetik, míg eddig szabadon dönthettek a felhasználásról.

A hipa átalakítása kapcsán egymásnak ellentmondónak tűnő nyilatkozatok érkeztek a kormányból az elmúlt napokban.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a héten jelentette be: adóbevételt vonnak el a nagyobb önkormányzatoktól, hogy a kevésbé módosak között osszák szét. A miniszter azt mondta, az iparűzési adó jövő évi többletéből képeznének egy úgynevezett területfejlesztési alapot, amelyre pályázhatnának a járások (igen, a járások és nem a városok). Forrás: Hvg.hu.

Kapcsolódó cikkek