Felháborodás Mátészalkán: az egymilliós fizetés sem volt elég a tankerületi vezetőnek

Megosztás

Komoly közfelháborodást váltott ki Mátészalkán az ottani tankerületi központ vezetőjének ügye, miután kiderült, hogy a havi egymillió forintos fizetése mellett több millió forintnyi tiszteletdíjat is felvett. Bár a tankerületi vezetők bérét alapvetően magasnak tartják, az érintett központ vezetőjének extra jövedelme – melyet a helyi önkormányzattól és különböző felügyelőbizottsági tisztségekből szerzett – különösen nagy visszhangot keltett.

A tankerületi központok vezetői felelősek a közoktatásért és a helyi iskolák működéséért, így a szerepük kiemelten fontos. Az egymillió forint körüli fizetésüket pedig ennek a nagyfokú felelősségnek az indoklásaként szokták megmagyarázni. Azonban sokan felháborodtak azon, hogy a mátészalkai vezető még ezen felül is jelentős összegeket vett fel különböző tisztségek betöltéséért, olvasható a Szabad Európa cikkében. Ezek közé tartozott például a mátészalkai önkormányzattól származó tiszteletdíj, amely körülbelül havi 200 ezer forintra rúgott, valamint további felügyelőbizottsági juttatások is.

A lap forrásai szerint az ügyet helyi önkormányzati és politikai körökben is sokan kritizálják. Többen arra panaszkodnak, hogy a vezető „többet keresett a tankerületi igazgatói munkájánál”, és hogy „miért kellett neki még további tiszteletdíjakat is felvennie”. Az eset nagy port kavart nemcsak Mátészalkán, hanem az országos médiában is, mivel rávilágít a közoktatás finanszírozásával és a vezetői jövedelmekkel kapcsolatos problémákra.

Az ügy kimenetele egyelőre bizonytalan, de az érintett vezető távozott posztjáról, bár a hivatalos álláspont szerint nem a botrány miatt, hanem egyéb okokból. A helyiek azonban másként látják a helyzetet, és továbbra is kérdéseik vannak az ügy részleteivel kapcsolatban. Az eset jól mutatja, hogy a közoktatás vezetői pozícióival kapcsolatban fokozódik a figyelem, különösen, ha a fizetések mértéke kerül a fókuszba.

Az utóbbi időben több tankerületi vezető ellen indult büntetőeljárás. A Belügyminisztérium szerint éppen ez mutatja, hogy jól működik a rendszerük.

„Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kért adatszolgáltatás szerint válaszadásunk időpontjában a rendőrség három volt tankerületi igazgató ellen folytat büntetőeljárást. A Belügyminisztérium háttérintézményeiben átfogó ellenőrzési rendszer működik, a volt tankerületi igazgatók ennek az ellenőrzési rendszernek »köszönhetően« állnak büntetőeljárás hatálya alatt – a rendszer működik”

– írta a lapnak a BM.

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Kapcsolódó cikkek