Új rekord: mínusz 16 fokot mértek a szomszéd megyében, de a héten szép időre számíthatunk

Megosztás

Kellemes, napos őszi időjárásra számíthatunk egész héten Szabolcs megyében, ám közben a Bükk nyugati oldalán vasárnap hajnalban igen erős, mínusz 16 fokos fagyot mértek a szakemberek.

Az októberi időjárás már mindig szeszélyes, főleg a hőmérsékletek tekintetében. A Bükkben vasárnap hajnalban mínusz 16 fokig süllyedt a hőmérséklet. A Szilvásvárad közelében található Mohos-töbörben ez már az ötödik zord nap volt októberben.

A Bükkben található Mohos-töbör többek között arról ismert, hogy gyakran mérnek rendkívüli hidegeket, aminek igen egyszerű a magyarázata. A hideg levegő ugyanis nagyobb sűrűségű, így könnyen csapdába esik a töbrökben, ahol erős kisugárzás esetén rendkívül alacsony hőmérséklet tud létrejönni.

-16 fok volt a Mohos-töbörben

Ez történt vasárnapra virradóan is. Hajnali 5 óra után 10 perccel a Miskolci Egyetem, Földrajz-Geoinformatika Intézetével együttműködésben működtetett mérőállomás -16 fokot mutatott, amit az anticiklonális hatás, a levegő kimondottan alacsony páratartalma és az erős kisugárzás együttesen tudott kialakítani. Két nappal ezelőtt -14,5 fokot mértek ugyanitt. Eddig ez volt a legalacsonyabb októberi érték a műszer 2022-es telepítése óta, ezt döntötte most meg a ma hajnalban mért -16 fokos érték.

És hogy mire számíthatunk a héten? Őszi kirándulóidőre. Nem jön markáns változás jövő héten a hazai időjárásban. A következő erőtlen front szerdán érhet ide, de nagy változástól nem kell tartani, csak kicsit több felhő lesz fölöttünk. Addig élvezhetjük a ragyogó napos, színes őszi és pár fokkal melegebb időt.

Kedden már mérhetünk 20 fok fölötti maximumokat. A szél legfeljebb az északnyugati tájakon támadhat fel kissé, majd szerdán néhol északkeleten. Aznap pár szem eső elvétve nyugaton fordulhat elő, így az esernyők még egy jó ideig maradhatnak a sarokban, a hét második felében sincs kilátás etéren változásra. A hőmérséklet azonban szép lassan pár fokot süllyedni fog. Minden nap számíthatunk a reggeli órákban ködfoltokra is. Forrás: Időkép.hu.

Kapcsolódó cikkek