A torony, amiből három is megtalálható keleten

Megosztás

Nyíregyháza egyik legjellegzetesebb épülete a messziről is jól látható víztorony, amely épp annyira jelenthet iránytűt a helyiknek, mind mondjuk Borsodban az Avasi kilátó. Mondhatnánk, hogy párját ritkítja, de nem egészen lenne igaz: Tiszaújvárosban és Makón szinte ugyanilyen víztorony található.

A víztornyok voltaképpen a fogyasztás földrajzi szintjénél magasabb szinten elhelyezett víztároló medencék, amelyek tárolt vize a fogyasztói igényeknek megfelelő ütemezés szerint, gravitációs úton juthat el a felhasználóhoz. A víztorony két egymást kiegészítő funkciója a vízszállításhoz elegendő nyomás fenntartása és a tárolás. A nagyobb térfogatigényű, magastéri megoldások kedvelt formája vasbeton víztorony. Ezeket a tárolókat városok és új építésű lakótelepek vízhálózati rendszerében használják. A toronytörzsét csúszózsaluzattal készítették el, és az így kialakult köpenybe, attól szigetelőréteggel elválasztva, tartórácsra támaszkodva elkészítették a tartályt monolit betonozással, majd belülről vízzáró vakolattal vakolták be. A Thoma József által kidolgozott különleges berendezés alkalmazása nyomán új víztoronyformák jöttek létre.

Ilyen látható három helyen is, ahogyan azt már fentebb is említettük, a nyíregyházi változatot pedig 1964-ben adták át. Az épület 800 m3-es és az Arany János utca, Szarvas utca, Csipke utca által határolt tér jellegzetes pontjának mondható, amihez sokan kötik a városnak ezen részét. A talapzatnál 8 méter, a tetejénél 16 méter átmérőjű a szerkezete, évente egyszer pedig az érdeklődők belülről is megtekinthetik ezt az építményt, mégpedig a víz világnapján.

A torony tetejéről csodálatos a panoráma, tiszta időben akár a Tokaji-hegyet is látni innen, a helyi szolgáltató, vagyis a NYÍRSÉGVÍZ pedig különösen vigyáz a víztoronyra, amely pontosan ugyanúgy néz ki és a magasságot leszámítva nagyrészt ugyanolyan méretekkel rendelkezik, mint a másik két társa. Tiszaújvárosban 52, Nyíregyházán 50, Makón 46 méter magas. Azt mondhatjuk tehát, hogy a Csongrád-Csanád, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település víztornya gyakorlatilag tökéletes másai egymásnak.

Az épületet Makó is megbecsüli, hiszen társaikhoz hasonlóan ez is megtalálhatók a Települési Értéktárban. „A 800 m3-es víztoronytípusnak karakteres, a kor ízlésének és megrendelői elvárásainak is megfelelő megjelenést ad a látszólag felfelé szélesedő törzs a maga bordázott kialakításával. A szerkezet alaprajza egy 20 ágú csillagot ad ki, amely felfelé haladva fokozatosan szétnyílik” – írja tiszaújvárosi települési értéktár. Hozzáteszik, e típusra példa még a makói, nyíregyházi víztorony.

Nyíregyházán egyébként a torony egy húszágú csillag alaprajzból indul ki, különleges csúszó zsaluzattal készült, egy építési nap alatt három métert is emelkedtett, majd 32 nap alatt így érte el teljes magasságát, az 50 métert. A vasbeton falazat vastagsága 25 cm, a falmélyedések mindegyikében vastag üveget foglaltak, ami a természetes megvilágításban segít. A víztoronyban minden évben egyszer legalább egyszer kitisztítják és fertőtlenítik a tartályokat.

Fotók: Panoramafotokeszítes.hu/Egy Hely – Facebook/Fortepan/

Kapcsolódó cikkek