Hamarosan újra tárgyalás: kisebb büntetést akar az újfehértói vadász, aki egy vétlen lövéssel meggyilkolt egy ártatlan embert

Megosztás

Hihetetlen, de áldozata több, mint két kilométerre tartózkodott tőle, mégis halálos lett a lövés. Egyáltalán nem is látták egymást. Bár a lövés miatt elhunyt az áldozat, az eredeti büntetés enyhítéséért fellebbezett a vadász, pénteken újra jöhet a tárgyalás.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2023 februárjában nem jogerősen egy év, végrehajtásban két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a vadászt, aki véletlenül lelőtt egy újfehértói férfit. A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt mondta ki bűnösnek a férfit.

Az elsőfokú bíróság ítéletének tényállása szerint 2020. május 15-én a vádlottat egy vendégvadásztató vitte ki egy újfehértói vadászterületre, ahol átengedte neki a tulajdonában lévő vadászfegyvert, melynek működését és használatát előző nap megmutatta számára, ugyanis a vádlott ilyen típusú vadászfegyvert szeretett volna magának vásárolni.

A vadászat során egy őzbakot próbált meg elejteni a vádlott, majd ezt követően a mintegy 6000 méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, felfelé, Újfehértó lakott területe irányába tartott fegyvercsővel, bal kézzel végezte el, melynek során egy vétlen lövést adott le északkelet felé. A szabálytalanul végzett kibiztosítás során kilőtt lövedék egy – két kilométerre lévő – újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó személyt talált el, aki a sérülés következtében életét vesztette. 

A vádlott és védője elsősorban felmentés, másodsorban a büntetés enyhítése miatt jelentett be fellebbezést, ezért az ügy november 10-én a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik. (Nyíregyházi Járásbíróság)

Az ügyről korábban a Szol24 beszámolt részletesen is.

Kapcsolódó cikkek