Egy rossz mozdulat is azonnal megölheti a nyíregyházi kisfiút, betegsége egy időzített bomba

Megosztás

A hat és fél éves kisfiú bármikor elvérezhet, ha egy rossz mozdulatot tesz, emiatt a család rettegésben éli életét az utóbbi időszakban. Már túlélt egy olyan esetet, amelyet a felnőttek általában nem is szoktak.

Állandó rettegésben éli az életét a nyíregyházi Toronyi Zoltán és felesége, ugyanis kisfiuk, a 6,5 éves Máté szinte bármelyik pillanatban elvérezhet, akár egyetlen rossz mozdulat miatt is. A fiúcska májában trombózis alakult ki, a nem megfelelő vérellátás pedig más szerveit is veszélybe sodorta – számolt be róla a Blikk.

– Egyéves volt, amikor piros foltok jelentek meg a testén, akkor egy vérvételből hamar kiderült, hogy alacsony a trombocita száma. Az évek alatt számtalan vizsgálaton megfordultunk, kapott immunerősítő kezeléseket, de nemigen javult az állapota. Vért kezdett el hányni, idén nyáron pedig majdnem tragédiába torkollott a dolog… – kezdte a Vasárnapi Blikknek megrendülten Zoltán, Máté édesapja.

A magas vérnyomás miatt a kisfiúnak szétpattant egy ér a nyelőcsövében. Akkor olyan mennyiségű vért hányt, hogy kis híján belehalt a vérveszteségbe. Azonnal Budapestre szállították, a túlélési esélye csupán 20 százalék volt.

– Az orvosok azt mondták, hogy a legtöbb felnőtt nem is éli túl az ehhez hasonlót. Máté állandó felügyeletet igényel, így a feleségemmel csak felváltva tudunk részmunkaidőben dolgozni. Albérletben élünk, ráadásul Pestre utazni, ott aludni sem olcsó, de mivel bármikor beüthet a baj, így állandó készenlétben állunk, bepakolt bőröndökkel. Egy nyugodt percünk sincs, folyamatosan szemmel tartjuk a gyereket, nehogy rosszul legyen. Az éjszakákról nem is beszélve, azok a legnehezebbek… – temette a kezébe az arcát az édesapa. – Egy hét múlva ismét megyünk Pestre, ahol mindenképp műteni fogják, de csak ott dől majd el, hogy szükség lesz-e májtranszplantációra. Ez attól függ, hogy mennyit károsodott a mája a trombózis következtében. Ha csak keveset, akkor elegendő lesz egy stent beültetése. Ezt azért helyezik el az érben, hogy nyitva tartsa azt – tette hozzá Zoltán.

– A trombózis miatt a lépe is megnagyobbodott, nyomja a többi szervét. A lépe minimális ütés hatására is szétrepedhet, és így elvérezhet. Tudja, hogy beteg, ennek ellenére nagyon virgonc. Imád focizni, biciklizni, játszótérre járni, de egyszerűen nem tudok mit tenni, óvni kell őt. Összeszorul a szívem, hogy mindezeket nem engedhetem meg neki…

Így segíthetünk a kisfiúnak és családjának.

Máté ügyét az Együtt lépésről lépésre Nemzetközi Civil Összefogás és Jogsegély Alapítvány karolta fel, az ő számlaszámukon keresztül tehet felajánlást, amelyet az utolsó fillérig eljuttatnak a szülőkhöz:

Együtt lépésről lépésre Nemzetközi Civil Összefogás és Jogsegély Alapítvány

Bankszámlaszám: 11731001-23130892-00000000 (OTP Bank)

IBAN: HU02117310012313089200000000

BIC: OTPVHUHB

Megjegyzés: segítség Máténak

Amennyiben élelmiszerrelutazással vagy szálláslehetőséggel segítené a családot, keresse Toronyi Zoltánt a következő telefonszámon: +36-31-789-7485

Kapcsolódó cikkek