Ezt is mi fizettük: több milliárdnyi közpénzt szórtak a kisvárdai csigafeldolgozóba, azóta felszámolják a céget

Megosztás

Futhat az állam a csigabizniszre adott milliárdok után. Bár valószínűleg ezt előre tudta, nem az első hasonló történet Magyarországon, amivel találkozunk. Itt éppen Kisvárdán történt meg, elég volt hozzá két év.

A részleteket Hadházy Ákos árulta el a közösségi médiában. Vélhetően, ennek a kisvárdai esetnek sem lesz valódi felelőse. “Miután beszámoltam a zalai lazactenyésztés tervének befuccsolásáról, felhívták a figyelmemet a kisvárdai csigaüzemre. Ez is egy olyan beruházás, amelyhez milliárdokat adott az állam – a Külügy 2,5 milliárd forint támogatást, az állami Eximbank pedig még nagyjából 5 milliárd forint hitelt –, de a végén mégis csődbe ment az egész. A „csigázás”, vagyis az éti csiga gyűjtése valaha elterjedt volt Magyarország szegény vidékein, és még némi feldolgozóipar is épült rá, hiszen Franciaországban kedvelt csemege a burgundi csiga. Aztán jöttek az állami milliárdok, a csigabiznisz pedig bedőlt.

2019-ben még maga Seszták Miklós mutyiügyi miniszter, Kisvárda korlátlan ura adta át a Bourgogne Gastronomie Kft. új üzemét. 2021-ben aztán a cég csődvédelmet kért, 2022-ben pedig elrendelték a felszámolását. A Külügyminisztérium szűkszavú válaszából kiderül, hogy ők már 2021-ben felmondták a támogatási szerződést. Viszont úgy tűnik, futnak a pénzük után, hiszen a 2,5 milliárd forint megtérülését a felszámolástól és egy ingatlan eladásától remélik.

Külön kérdés, hogy mi a helyzet az Eximbank hitelével. Ez ügyben természetesen megkeresem a bankot felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumot, és persze a felszámolót is. Az a kérdés viszont már csak költői, hogy miért kell a magyar kormánynak milliárdokkal támogatnia mindenféle őrült ötletet és reménytelen vállalkozásokat? Ki lesz a felelős, ha nem sikerül visszaszerezni a támogatást és a hitelt? Ja, persze, felelős ebben az országban soha nincs…” – vetette fel Hadházy.

Mi is így sejtjük.

Kapcsolódó cikkek